Naslovnica Novo Američki izvoz gasa mogao bi zamijeniti ruski na svjetskom tržištu

Američki izvoz gasa mogao bi zamijeniti ruski na svjetskom tržištu

Američki izvoz gasa mogao bi zamijeniti ruski na svjetskom tržištu
Američki izvoz gasa mogao bi zamijeniti ruski na svjetskom tržištu

Globalno energetsko tržište iznenada je preokrenuto ruskom invazijom na Ukrajinu, ali jedna energetska kompanija kaže da bi SAD mogle uskočiti i pomoći u povećanju globalnih zaliha.

Toby Rice, koji vodi najvećeg američkog proizvođača prirodnog gasa EQT, rekao je za BBC da bi Sjedinjene Američke Države lako mogle zamijeniti rusko snabdijevanje.

“Imamo sposobnost i želju da uradimo više”, rekao je Rice.

On je procijenio da SAD ima potencijal da učetvorostruči proizvodnju gasa do 2030. godine.

Izjava Ricea da bi američke kompanije mogle da igraju veću ulogu u snabdijevanju Evrope gasom, dolazi manje od sedam dana nakon što je američka ministrica energetike Jennifer Granholm pozvala industriju goriva u zemlji da crpi više nafte.

“Mi smo na ratnoj nozi. To znači da trenutno proizvodite više, gdje i ako možete”, rekla je Granholm.

No, to je veliko ako. Dva puta u protekloj deceniji, proizvođači škriljaca su omogućili veću ponudu kao odgovor na više cijene, bušili su toliko da su cijene pale i mnogi su bankrotirali.

Rice je objasnio da je danas industrija opreznija, te kazao da prvo mora biti potražnja, a ne samo “jurenje kratkoročnog signala cijene”.

EQT sa sjedištem u Pittsburgu bi mogao povećati proizvodnju, ali bez više cjevovoda ne može poslati plin tamo gdje je najpotrebniji. Još jedna prepreka američkim ambicijama da izvoze više tečnog prirodnog gasa je nedostatak izvoznih kapaciteta. Američki terminali isporučuju sav gas koji mogu.

Prije nego što se prirodni plin može otpremiti u inostranstvo, potrebno je da ode u posebno postrojenje gdje se ohladi na ispod -160 stepeni celzija, pretvarajući ga u tečnost. Zatim se može ukrcati na teretne brodove.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno radi osam terminala, a odobreno je za izgradnju još 14 projekata.

Rice je rekao da političko protivljenje izgradnji gasovoda i izvoznih objekata, djelimično vođeno zabrinutošću za životnu sredinu, prvenstveno sprečava njegovu industriju da pomogne Evropi da prekine oslanjanje na ruski gas.

Rice je pozvao Bidenovu administraciju da pojednostavi proces odobravanja projekata gasovoda. On traži “signal da ova administracija prepoznaje američku industriju nafte i gasa kao stratešku moć”.

S obzirom na želju Bidenove administracije da pomogne svojim saveznicima u rješavanju energetskih problema i suprotstavi se ruskoj agresiji, Rice bi mogao dobiti ono što želi, a američka ministrica energetike Granholm je rekla proizvođačima nafte i plina da je tu da im pruži ruku partnerstva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime