Naslovnica Novo Američki obavještajci objavili tri moguća scenarija ruske agresije na Ukrajinu

Američki obavještajci objavili tri moguća scenarija ruske agresije na Ukrajinu

Američki obavještajci objavili tri moguća scenarija ruske agresije na Ukrajinu
Američki obavještajci objavili tri moguća scenarija ruske agresije na Ukrajinu

Američka obavještajna agencija CIA vjeruje da je cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina još uvijek zauzimanje većeg dijela ukrajinske teritorije. Ipak, obavještajci smatraju da su ruske trupe toliko oštećene u borbi da u skorijem roku mogu imati samo mala napredovanja.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izlažući trenutnu procjenu američkih obavještajnih službi o ratu u Ukrajini, rekla je da je konsenzus američkih agencija da će se rat nastaviti na duži period.

Haines je rekla kako Putin i dalje ima isti vojni cilj kao i na početku rata, da zauzme većinu Ukrajine.

“Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva na ovom području i njegovih vojnih kapaciteta, svojevrsnu neusklađenost između njegovih ambicija i onoga što vojska može postići”, rekla je Haines.

Haines je rekao da američke obavještajne agencije predviđaju tri moguća scenarija, a najvjerojatniji je žestoki sukob u kojem ruske snage “ostvaruju postepene dobitke, bez velikog prodora”.

Drugi scenariji uključuju veliki ruski proboj te uspjeh Ukrajine u stabilizaciji fronta uz postizanje malih dobitaka, možda u blizini grada Hersona koji drže Rusi i drugih područja južne Ukrajine.

Također Haines je nagovijestila da će Rusiji trebati godine da obnovi svoju vojnu moć.

“Tokom ovog perioda očekujemo da će se više oslanjati na asimetrične alate koje imaju, kao što su cyber napadi, napori za kontrolu energije, čak i nuklearnog oružja kako bi pokušali upravljati i projektirati moć i utjecaj na globalnoj razini”, rekla je Haines.

Kao malo vjerovatno istakla je mogućnost da će ruske trupe biti u stanju da provode više istovremenih operacija.

Putinov je prioritet sada, rekla je, postizanje dobitaka u regiji Donbasa i kolaps ukrajinskih snaga, razvoj za koji Rusija procjenjuje da će “prouzročiti pad otpora iznutra”.

Na početku agresije, ruska vojska je pokušala da zauzme glavni grad Ukrajine, Kijev i da zamijeni legitimnu vlast. Neuspjeh u planovima natjerao je rusku vojsku da fokus prebaci na istočni dio Ukrajine, tzv. Donbas gdje pokušavaju potisnuti ukrajinske snage.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime