Naslovnica Novo Amerika pojačava vojno prisustvo u Evropi dok NATO osnažuje svoj istočni bok

Amerika pojačava vojno prisustvo u Evropi dok NATO osnažuje svoj istočni bok

Amerika pojačava vojno prisustvo u Evropi dok NATO osnažuje svoj istočni bok
Amerika pojačava vojno prisustvo u Evropi dok NATO osnažuje svoj istočni bok

Američki predsjednik Joe Biden obećao je više američkih trupa, ratnih aviona i ratnih brodova za Evropu nakon što je NATO dogovorio najveće jačanje svojih sredstava za odvraćanja još od Hladnog rata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Bidenova predanost na NATO samitu u Madridu “da brani svaki centimetar savezničke teritorije” došla je kada je vojni savez predvođen SAD-om pokrenuo i novi plan za jačanje baltičkih država i Poljske protiv svakog budućeg ruskog napada.

Sa više njemačkih, britanskih i drugih savezničkih trupa koje trebaju biti u pripravnosti da se rasporede na istoku Evrope, Sjedinjene Američke Države također povećavaju broj od 100.000 vojnika koji su već u Evropi te slanjem više ratnih brodova u Španiju, aviona u Britaniju i već postavljenog oružja na Baltik te vojnika u Rumuniju.

“Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog – napad na sve”, rekao je Biden, prenosi Reuters.

Međutim, talijanski premijer Mario Draghi umanjio je prijetnju kratkoročnom oružanom konfrontacijom između NATO-a i Rusije.

“Ne postoji rizik od vojne eskalacije. Moramo biti spremni, ali nema rizika”, rekao je on.

Baltik je prvobitno tražio stalne baze NATO-a i čak desetostruko povećanje prisustva NATO trupa sa oko 5.000 multinacionalnih vojnika prije invazije na Ukrajinu, kao i dodavanje vazdušne i pomorske odbrane.

Ono što je NATO dogovorio u srijedu nije u skladu s tim, ali to znači više savezničkih trupa u Estoniji, Latviji i Litvaniji, te više opreme, oružja i municije koje se šalju u regiju i uspostavljanje sistema brzih pojačanja.

Lideri NATO-a složili su se da krenu ka stavljanju više od 300.000 vojnika u veću pripravnost.

U prošlosti, Alijansa se oslanjala na mnogo manje vojnika, otprilike 40.000 koji bi bili prvi u redu za odgovor na bilo koji ruski napad ili druge krize.

“Rat predsjednika Putina protiv Ukrajine srušio je mir u Evropi i stvorio najveću sigurnosnu krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. NATO je odgovorio snagom i jedinstvom”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime