Naslovnica Novo Amerikanka koja je obučavala ženski bataljon ISIL-a u Siriji

Amerikanka koja je obučavala ženski bataljon ISIL-a u Siriji

Amerikanka koja je obučavala ženski bataljon ISIL-a u Siriji
Amerikanka koja je obučavala ženski bataljon ISIL-a u Siriji

Amerikanka Allison Fluke-Ekren (42) priznala je da je vodila isključivo ženski bataljon ISIL-a u Siriji, kao i to da je planirala napade na američkom tlu.

Allison se izjasnila krivom po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala preko 100 žena i djevojaka kako bi činile nasilje.

Majka i učiteljica, koja je postala vođa tzv. Islamske države napustila je SAD 2011. i otišla raditi s ovom terorističkom grupom u Libiji. Bivša studentica biologije živjela je i u Egiptu i Turskoj nakon čega je otputovala u Siriju kako bi se pridružila grupi.

Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom Umm Mohammed al-Amriki, također je živjela u Mosulu, u Iraku, nakon što su je zarobili.

Predvodila je Khatibu Nusaybah, ženski bataljon ISIL-a sa sjedištem u njegovom glavnom gradu Raqqi, u Siriji. Njena primarna uloga bila je da nauči žene i djecu da koriste oružje, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka.

Na sudu u Virdžiniji u utorak je priznala da je trenirala samo žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

“Nismo namjerno obučavali nijednu mladu djevojku”, rekla je ona, prenosi CNN.

Amerikanka koja je obučavala ženski bataljon ISIL-a u Siriji

Takođe je priznala da je razgovarala o napadima na američkom tlu, uključujući univerzitet i tržni centar.

Prema riječima tužioca, jedna svjedokinja je svjedočila da je njen nivo radikalizacije bio “izvan ljestvice”, te da je bio “11 ili 12” na skali od jedan do 10. Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje na izricanju presude.

Ona je “svaki napad koji nije ubio veći broj pojedinaca smatrala rasipanjem resursa”, rekla je svjedokinja, prema sporazumu o priznanju krivice.

Dokumenti također otkrivaju da je njen drugi suprug bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je napala američku bazu u Bengaziju u Libiji 2012. godine.

Ona i njen suprug, koji je kasnije ubijen u zračnom napadu, sastavili su izvještaj za vodstvo grupe nakon analize američkih dokumenata uzetih iz napada u Bengaziju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime