Naslovnica Vijesti Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

0
Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu
Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel govorila je na oproštajnom događaju Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s mjesta predsjednika u uticajnom njemačkom sindikatu. Ona je tom prilikom prekinula šutnju i prvi put nakon početka invazije na Ukrajinu je govorila o ruskoj agresiji.

Napad je nazvala kršenjem međunarodnog prava i “dubokim slomom” nezapamćenim u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata, pišu njemački mediji.

“Moja solidarnost je s Ukrajinom koju je Rusija napala i izvršila invaziju. Podržavam ukrajinsko pravo na samoodbranu”, kazala je ona u srijedu navečer.

Istaknula je kako podržava napore koje poduzimaju njemačka vlada, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, NATO, G7 i UN, a s ciljem zaustavljanja, kako je navela, “barbarskog i agresorskog rata”. Poručila je da će posljedice biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.

Osvrnula se na kršenja prava civila te na zločine koje su ruski vojnici počinili u Buči povlačeći se iz okoline Kijeva te je poručila: “Buča je pokazatelj ovog užasa”.

Angela Merkel je inače samo jednom na početku rata dala kratku izjavu o tome da nema opravdanja za kršenje međunarodnog prava. S obzirom na to da je konzervativka, odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj i koja je podržavala saradnju s Vladimirom Putinom u prošlosti, dugo je bila pod lupom javnosti koja je željela znati šta je njen stav o trenutnoj situaciji.

Nekada se snažno zalagala i za plinovod Sjeverni tok 2, koji je predstavljao drugi način isporuke plina iz Rusije u Njemačku. Ovaj put se nije osvrnula na to, ali je podržala aktivnosti njemačke vlade.

Prethodni članakSafari postao drugi browser koji je prešao granicu od milijardu korisnika
Naredni članakVelika Britanija u Ukrajinu šalje višestruke raketne sisteme

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime