Naslovnica Vijesti Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu
Angela Merkel komentarisala rusku invaziju na Ukrajinu

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel govorila je na oproštajnom događaju Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s mjesta predsjednika u uticajnom njemačkom sindikatu. Ona je tom prilikom prekinula šutnju i prvi put nakon početka invazije na Ukrajinu je govorila o ruskoj agresiji.

Napad je nazvala kršenjem međunarodnog prava i “dubokim slomom” nezapamćenim u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata, pišu njemački mediji.

“Moja solidarnost je s Ukrajinom koju je Rusija napala i izvršila invaziju. Podržavam ukrajinsko pravo na samoodbranu”, kazala je ona u srijedu navečer.

Istaknula je kako podržava napore koje poduzimaju njemačka vlada, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, NATO, G7 i UN, a s ciljem zaustavljanja, kako je navela, “barbarskog i agresorskog rata”. Poručila je da će posljedice biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.

Osvrnula se na kršenja prava civila te na zločine koje su ruski vojnici počinili u Buči povlačeći se iz okoline Kijeva te je poručila: “Buča je pokazatelj ovog užasa”.

Angela Merkel je inače samo jednom na početku rata dala kratku izjavu o tome da nema opravdanja za kršenje međunarodnog prava. S obzirom na to da je konzervativka, odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj i koja je podržavala saradnju s Vladimirom Putinom u prošlosti, dugo je bila pod lupom javnosti koja je željela znati šta je njen stav o trenutnoj situaciji.

Nekada se snažno zalagala i za plinovod Sjeverni tok 2, koji je predstavljao drugi način isporuke plina iz Rusije u Njemačku. Ovaj put se nije osvrnula na to, ali je podržala aktivnosti njemačke vlade.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime