Naslovnica Novo Babuška Z: Ko je zapravo starica iz Ukrajine koja je postala ikona...

Babuška Z: Ko je zapravo starica iz Ukrajine koja je postala ikona ruske propagande

Babuška Z: Ko je zapravo starica iz Ukrajine koja je postala ikona ruske propagande
Babuška Z: Ko je zapravo starica iz Ukrajine koja je postala ikona ruske propagande

Starija Ukrajinka koja maše crvenom sovjetskom zastavom postala je lice propagande Kremlja nakon što je video njenog susreta s ukrajinskim vojnicima postao viralan.

Reporter BBC-a je pronašao staricu koju nazivaju “Babuška Z” kako bi pokušao da utvrdi istinu o događaju.

“Ne smatram da me trebaju glorificirati. Ja sam samo seljanka. Ne razumijem zašto sam postala slavna”, kazala je baka Anna Ivanova, iz sela pored Harkova.

Ukrajinka koja je postala poznata kao Babuška Z (ili “baka” na ruskom, a slovo Z je simbol koji se nalazi na oklopnim vozilima ruske vojske), kazala je BBC-u da nikada nije vidjela svoje fotografije koje su je učinile slavnom.

Video koji je u posjedu BBC-a pokazuje kako Anna hoda ka dvojici ukrajinskih vojnika držeći crvenu zastavu Sovjetskog saveza. Vojnici joj govore kako su došli pomoći, nakon čega su joj ponudili hranu. Oduzeli su joj zastavu koju su onda počeli gaziti, nakon čega im je Ukrajinka vratila hranu govoreći da su njeni roditelji tokom Drugog svjetskog rata poginuli za tu zastavu.

Za zvanični Kremlj, to je bila ključna rečenica nakon koje se ruska propaganda mogla fokusirati na pojedince, a Anna je bila rijedak primjer Ukrajinke koja je žalila za prošlim vremenima i zbog pada Sovjetskog saveza, smatrajući Ruse oslobodiocima.

Sama ikonografija zastave i Babuške rezonira sa Rusima koji su upoznati sa razglednicom koja je bila popularna u periodu nakon Drugog svjetskog rata pod nazivom “Majka Rusija”.

Unutar samo nekoliko dana, fotografija starice uređena je na način da prikazuje stereotip sovjetske seljanke koja nosi pravoslavnu maramu, čizme i debelu suknju.

Babuška Z – Zar izgledam toliko staro

Od tada se njen lik pojavljuje na muralima, o Babuški su čak napisane i pjesme, a u palom ukrajinskom gradu Mariupolju, otkrivena je njena statua.

Anna je 69-godišnjakinja iz sela Velika Danilivka, gdje živi sa suprugom, psima i mačkama. Nakon što joj je reporter BBC-a pokazao fotografije skulptura sa njenim likom upitala je:

“Zar zaista izgledam toliko staro”.

Njena priča u potpunosti je drugačija od one kakvom je predstavlja ruska propaganda. Anna ne podržava rat, a njeni unuci su bili primorani izbjeći u Poljsku nakon početka agresije na Ukrajinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime