Naslovnica Novo Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja

Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja

Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja
Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja

Američki izaslanik za klimu John Kerry je izjavio da predsjednik SAD-a Joe Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja te je obrazložio šta bi to značilo.

Ako bi to učinio, onda bi imao dodatnu mogućnost da nametne agendu za obnovljive izvore energije. Trenutno u Kongresu nema većinu koja bi podržala agendu.

Kerry smatra da niko više od Bidena nije posvećen da se fosilna goriva zamjene obnovljivim izvorima energije. Ocijenio je da se nedavnim odlukama Vrhovnog suda SAD-a nije doprinijelo zaštiti okoliša.

Klimatske promjene su sve intenzivnije – sve je toplije, suše i šumski požari su sve učestaliji. Zemlja je od početka industrijskog doba toplija za 1,1 stepen celzija, a izgledno je da će biti još toplija ako vlade država nešto ne učine da to spriječe.

Desetine miliona ljudi u dvije američke savezne države tokom prošle sedmice bili su pogođeni toplotnim valom. Bidenovim naporima u borbi protiv klimatskih promjena suprotstavio se njegov stranački kolega iz konzervativnog krila demokratske stranke, senator iz Zapadne Virdžinije Joe Manchin. Poručio je da neće podržati predsjednikovu agendu.

Predsjednik SAD-a je 20. jula predstavio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Nije došlo do proglašenja vanrednog klimatskog stanja uprkos tome što su dio demokrata i organizacija za zaštitu okoliša tražili da to uradi.

Kako je Kerry izjavio za BBC, svijet je naučio da je zelena energija doprinijela snižavanju stope inflacije, snižavanju troškova za energiju, stvaranju radnih mjesta, poboljšanju zdravlja i sigurnosti. Tvrdi da je Biden spreman iskoristiti svako raspoloživo sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena, što podrazumijeva i korištenje predsjedničkih ukaza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime