Naslovnica Novo Biden: SAD nikad neće prihvatiti rusko pripajanje ukrajinske teritorije

Biden: SAD nikad neće prihvatiti rusko pripajanje ukrajinske teritorije

Biden: SAD nikad neće prihvatiti rusko pripajanje ukrajinske teritorije
Biden: SAD nikad neće prihvatiti rusko pripajanje ukrajinske teritorije

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Sjedinjene Države nikada neće priznati ruske zahtjeve za prisvajanjem suverenih dijelova teritorije Ukrajine.

On je to rekao uoči govora Vladimira Putina, za kojeg se očekuje da će izjaviti da se četiri ukrajinske regije pridružuju Rusiji.

Kremlj kaže da su Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson glasali za pridruživanje Rusiji na referendumima. Ali Ukrajina i Zapad odbacili su glasanje kao namješteno i nelegalno.

SAD će nametnuti nove sankcije Rusiji kao rezultat aneksije.

“Sjedinjene Države, želim biti vrlo jasan u vezi ovoga, nikada, nikada, nikada neće priznati ruske zahtjeve za suverenim teritorijem Ukrajine”, rekao je Biden.

U četvrtak je ruski predsjednik potpisao dva dekreta kojima se Zaporožje i Herson priznaju kao nezavisne teritorije – čime se otvara put njihovom pripajanju.

U dokumentima, koje su podijelili ruski državni mediji, stoji da se nezavisnost dviju regija priznaje u skladu s međunarodnim pravom i da je utemeljena u Povelji Ujedinjenih naroda.

Međutim, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da svaka aneksija teritorije neke zemlje temeljena na uporabi sile krši Povelju UN-a i međunarodno pravo.

Riječ je o “opasnoj eskalaciji” kojoj “nema mjesta u modernom svijetu”, rekao je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime