Naslovnica Vijesti BiH Bizarne situacije u protekloj godini: Avioni na bh. aerodromima sudarali se s...

Bizarne situacije u protekloj godini: Avioni na bh. aerodromima sudarali se s pticama

U toku protekle godine Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH prijavljeno je nekoliko bizarnih situacija sa bh. aerodroma. Nasreću, nije bilo opasnosti po putnike i uposlenike. Prema izvještaju za 2021. godinu, koji ne navodi o kojim se aerodromima konkretno u kojem slučaju radi, bilo je 18 „sudara“ s pticama, lisicama, zecom, na stazi je bilo i pasa, a prijavljena su i dva slučaja ometanja pilota laserom.

Prvog oktobra prijavljeno je da je došlo do sudara aviona i vrapca.

– U fazi zaustavljanja aviona došlo je do sudara sa pticom (vrabac), koja je udarila u radarsku kupolu. Ovaj događaj nije utjecao na let aviona – navedeno je u izvještaju.

Radnici aerodromskog operatora pronašli su lešinu ptice na stazi te su o tome obavijestili posadu. Avion je sigurno poletio, ali uz kašnjenje, jer je posada čekala mehaničara da dođe i potvrdi da nije bilo štete.

Početkom juna došlo je do sudara aviona i jastreba.

– Nakon slijetanja pilot je prijavio mogući sudar s pticom (jastreb). Kontrola letenja je pozvala osoblje aerodroma da izvrši pregled staze na kojoj se sudar dogodio. Pronašli su ostatke ptice – navodi se u izvještaju.

Pregledom je utvrđeno da je ptica udarila u radarsku kontrolu, gdje su bili vidljivi ostaci jastreba. Ova nesreća nije imala utjecaj na let, osim što se kasnilo 18 minuta.

Uslijedila je preporuka u kojoj se nadležnima na aerodromu savjetuje da posvete pažnju preventivnom djelovanju i provođenju propisa koji utvrđuju ponašanje svih učesnika u zračnom saobraćaju, a vezano za kontrolu pojave ptica na aerodromu.

Zanimljiva situacija zabilježena je 22. avgusta, kada je prijavljena lisica na stazi. Na pitanje koji su mogući uzroci događaja, podnosilac izvještaja je naveo da je moguće da se lisice koriste odvodnim kanalima ili same naprave otvor ispod ograde.

Nesvakidašnji incident zabilježen je 24. novembra. Tokom pripreme za guranje aviona s jedne na drugu poziciju radi dužeg parkiranja jedan radnik je prilikom izvlačenja podmetača ispod točkova glavnog stajnog trapa zapeo jaknom za antenu te je slomio. Ipak, radilo se o minornom oštećenju i nakon zamjene avion je dva dana poslije poletio bez ikakvih problema.

U informaciji o događaju od 11. oktobra navedeno je da je prilikom slijetanja ispred aviona uočen pas.

– Posada je odustala od slijetanja. Nakon što je aerodromsko osoblje otjeralo psa, avion je sigurno sletio – navedeno je.

Zabilježena su i dva ometanja laserom. U oba slučaja ometanje je došlo s brda u okolini Visokog.

U izvještaju je navedeno da je 16. avgusta došlo do sudara dva paraglajdera. Tokom leta pilot se svjesno približio drugom pilotu koji se nalazio ispred njega, na nešto manjoj visini.

– Tandem pilot se iz još nejasnih razloga toliko približio pilotu ispred sebe i ostvario kontakt sa drugom letjelicom, tako da su tandem pilot i njegov putnik „zaronili“ u špagice drugog pilota. Pilot je na vrijeme shvatio da vrijeme radi protiv njih i spretno otvorio rezervni padobran – navedeno je u izvještaju

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime