Naslovnica Lifestyle Putovanja Bjelorusija uvela ograničenje svojim građanima za izlazak iz zemlje

Bjelorusija uvela ograničenje svojim građanima za izlazak iz zemlje

0
bjelorusija

Bjelorusija je svojim građanima ograničila mogućnosti da zemlju napuste kopnom, dozvoljavajući napuštanje zemlje samo onima koji imaju dozvole stalnog boravka u stranoj državi, dok je opozicija to ocijenila kao “apsolutno kršenje zakona”.

Bjeloruska granična služba je danas u poruci na društvenoj mreži Telegram navela da samo “građani koji posjeduju dokument koji potvrđuje njihovo ovlašćenje da trajno borave u stranoj državi” imaju pravo da napuste Bjelorusiju.

Dodaje se da “dozvola za privremeni boravak ne predstavlja razlog za putovanje u inostranstvo”. Belorusija je uvela ograničenja za putovanja u inostranstvo u decembru 2020. godine, zvanično zbog pandemije koronavirusa. Napuštanje zemlje kopnom moguće je najviše jednom u šest mjeseci.

– Režim predsjednika Aleksandra Lukašenka ozbiljno je ograničio pravo Bjelorusa da putuju, tvrdeći da određeni razlozi nisu dovoljni za napuštanje Belorusije – naveo je na Tviteru, Valerij Kovalevski, savetnik za spoljne poslove liderke opozicije Svetlane Tikhanovske.

Kovaleski je dodao da Ustav ne predviđa nikakve uslove za izlazak iz zemlje, ocenjujući da to predstavlja “apsolutno kršenje zakona”. Putovanje vazduhom ostaje slobodno, ali su moguće destinacije ograničene jer je Evropska unija zabranila bjeloruskim avionima da prelijeću njen vazdušni prostor, kao reakcija na hapšenje protivnika Minska i preusmjeravanje aviona u kojem se nalazio.

Nekoliko desetina Bjelorusa je proteklih mjeseci pobjeglo iz zemlje, ponekad ilegalno prelazeći granicu, kako bi izbjegli talas represije od spornih predsjedničkih izbora održanih u augustu 2020. godine.

Prethodni članakSnijeg od PLASTIKE prekrio Šri Lanku 😳
Naredni članakGOLIM RUKAMA na medvjeda: Hrabra amerikanka odgurnula medvjeda da bi zaštitila PSE (VIDEO) 😲👏

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime