Naslovnica Novo Blinken: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

Blinken: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

Blinken: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini
Blinken: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken komentarisao je izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u kojoj je predsjednika Rusije Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem te je naglasio kako se lično može složiti s tom konstatacijom.

Na konferenciji za medije koju je organizovao State Department, Blinken je komentarisao aktuelnu situaciju u Ukrajini tri sedmice nakon početka invazije te je objasnio kako svakim danom broj civilnih žrtava raste.”Rusija nastavlja da napada civilne objekte uključujući bolnicu, tri škole i internat za slabovidnu djecu. Jučer je predsjednik Biden rekao da su po njegovom mišljenju u Ukrajini počinjeni ratni zločini. Lično se slažem. Namjerno gađanje civila je ratni zločin. Nakon svih razaranja u protekle tri sedmice, teško mi je zaključiti da Rusi rade drugačije”, rekao je Blinken.

Nakon toga, komentirao je pomoć koju će Sjedinjene Američke Države u narednim danima pružiti Ukrajini, ali i trenutno stanje u Rusiji koja se nalazi pod nizom sankcija.

“Sankcionisali smo desetine članova korumpirane baze moći Kremlja. Nekoliko njih je izgubilo svoje jahte i vile. Predsjednik Putin je ismijao te sankcije. U međuvremenu, on sjedi u svojim vilama akumulirajući milijarde koje je uzeo od ruskog naroda dok oni stoje u dugim redovima kako bi uzeli novac i dok gledaju kako se trgovine zatvaraju. Ipak, predsjednik Putin ne popušta i zapravo može postati sve očajniji”, ističe američki državni sekretar.

Također, poručio je kako je Biden najavio novu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara.

“Ovaj novi paket uključuje 800 protivvazdušnih sistema, 9.000 protivoklopnih sistema, 7.000 komada malokalibarskog oružja i 20 miliona komada municije”, ističe on.

Na kraju, Blinken je novinarima odgovorio na pitanje da li će Vladimir Putin i Rusija odgovarati za sve ratne zločine ukoliko se utvrdi da su se oni dogodili na ukrajinskom tlu.

“Kada smo prije ruske agresije rekli da će Rusija snositi ogromne posljedice, znam da su neki ljudi sumnjali. Mislim da smo pokazali kako smo održali riječ. Dakle, kada vam kažem da će snositi odgovornost i posljedice za sve počinjene ratne zločine, nadam se da ćete mi vjerovati na riječ. Djela uvijek govore više od riječi”, zaključio je državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime