Naslovnica Novo Indija: Protesti i blokirane ulice nakon zabrane nošenja hidžaba u školama

Indija: Protesti i blokirane ulice nakon zabrane nošenja hidžaba u školama

Indija: Protesti i blokirane ulice nakon zabrane nošenja hidžaba u školama
Indija: Protesti i blokirane ulice nakon zabrane nošenja hidžaba u školama

Stotine učenika u indijskom gradu Kalkuti u srijedu su uzvikivale slogane i blokirale puteve u znak protesta zbog zabrane nošenja hidžaba u školama južne države Karnataka, dok se sukob oko nošenja marama pojačava.

Spor je privukao i Malalu Yousafzai, aktivistkinju za obrazovanje djevojčica i dobitnicu Nobelove nagrade za mir koja je preživjela napad talibana 2012. godine u njenom rodnom Pakistanu u dobi od 15 godina, koja je u svom tvitu zamolila indijske vođe da “zaustave marginalizaciju žena muslimanki”.

Lokalni mediji su izvijestili prošle sedmice da je nekoliko škola u Karnataki zabranilo ulazak muslimanskim djevojčicama koje nose hidžab, pozivajući se na naredbu ministarstva obrazovanja, što je izazvalo proteste roditelja i učenika.

Hindu studenti su pokrenuli kontraproteste, pohrlivši u škole posljednjih dana u znak podrške zabrani, primoravši vladu države Karnataka da zatvori škole i fakultete na tri dana kako bi ublažila tenzije između dvije zajednice.

U jednom incidentu na videosnimku koji se dijeli na internetu, učenica koja nosi hidžab okružena je hinduističkim mladićima koji uzvikuju vjerske slogane dok pokušavaju ući u njenu školu u Karnataki.

“Nastavit ćemo protestovati dok vlada ne prestane da vrijeđa studente”, rekla je Tasmeen Sultana, jedna od demonstranata.”Želimo nazad naša osnovna prava… ne možete nam oduzeti prava”, poručila je.

Protesti su također planirani u glavnom gradu Indije New Delhiju.

“Odbijanje da se djevojčice puste u školu u hidžabu je užasno. Objektivizacija žena i dalje postoji – zato što nose manje ili više”, napisala je Yousafzai u tvitu kasno u utorak.

Vlada Karnatake, u kojoj 12 posto stanovništva čine muslimani, a kojom vlada hinduistička nacionalistička partija Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija, poručila je u naredbi da učenici treba da poštuju pravila odijevanja koje su postavile škole.

Opozicione stranke i kritičari optužuju vladu BJP na saveznom i državnom nivou za diskriminaciju manjinskog muslimanskog stanovništva. Modi je branio svoju odluku poručivši da njegova ekonomska i socijalna politika koristi svim Indijcima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime