Naslovnica Novo Borrell: Postoji bojazan da Rusi neće stati na Ukrajini, pratimo dešavanja i...

Borrell: Postoji bojazan da Rusi neće stati na Ukrajini, pratimo dešavanja i na Balkanu

Ukrajini
Ukrajini

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell večeras je govorio o novom paketu sankcija EU prema Rusiji, a zatim je kazao da Brisel pažljivo pazi ruski utjecaj u Moldaviji, Gruziji i na Balkanu.

Borrell je, između ostalog, kazao da Rusija provodi snažnu propagandu kroz svoje medije koji su “šampioni manipulacija”.”Moramo biti svjesni raznih manipulacija, jer Putin ne da samo želi zavladati teritorijom, već i umom ljudi. Zbog toga ćemo zabraniti državne ruske medije u EU jer su oni šampioni u manipulaciji. Podržavamo nezavisne medije u Ukrajini i Rusiji”, kazao je.

Zatim je kazao kako postoji bojazan da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini i da ruski utjecaj može djelovati u susjedstvu.

“Moldavija, Gruzija, a također može imati utjecaj na Zapadni Balkan. Zbog toga moramo posebno obratiti pažnju šta se tamo dešava. Pratimo šta se dešava u zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u EU”, izjavio je.

Borrell je istakao da su trenutno ključni momenti za EU.

“Moramo pokazati šta EU jeste i šta želi biti. Izazovi s kojima se suočavamo će rasti i moramo biti spremni, sada, ali i za naredne generacije. EU je mirovni projekat i želimo se boriti za mir i za ljude. Ali moramo biti spremni i braniti mir. Ovo što se dešava u Ukrajini bit će trenutak za buđenje Evropljana koji će se boriti za budućnost”, zaključio je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime