Naslovnica Vijesti BiH Bosanski Alkatraz u Mostaru bi trebao biti izgrađen do početka 2023. godine

Bosanski Alkatraz u Mostaru bi trebao biti izgrađen do početka 2023. godine

bosanski alkatraz

Bosanski Alkatraz bi uskoro mogao da započne sa radom, odnosno da smjesti zatvorenike iz dosadašnjeg KPZ Mostar iz Šantićeve ulice.

Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar bi najkasnije do početka 2023. godine svoju adresu iz Šantićeve ulice mogao zamijeniti onom u prigradskom naselju Jasenica, gdje se uveliko privode kraju radovi na izgradnji novog objekta.

Kako smo saznali, a što nam je jučer potvrđeno iz Uprave KPZ-a Mostar, koncem ljeta, nakon godišnjih odmora, bit će raspisan tender za treću, odnosno posljednju fazu radova na novom objektu tešku skoro pet miliona KM.

bosanski alkatraz
Bosanski Alkatraz bi mogao da započne sa radom početkom 2023.

Kako nam je rečeno, planirano je da radovi, u okviru treće i najzahtjevnije faze, budu okončani za 12 mjeseci, a u Upravi se nadaju da ovaj posljednji dio izgradnje neće kočiti zavrzlame u vezi s tenderskom procedurom, kao što je to bio slučaj s prethodnom fazom, te da će ovaj projekt, čija je gradnja počela prije više od deceniju, napokon ugledati svjetlo dana.

bosanski alkatraz
Bosanski Alkatraz bi mogao da započne sa radom početkom 2023.

Radovi u okviru treće faze se odnose na unutrašnje uređenje kompleksa, izgradnju medicinske službe i kuhinje, ugradnju sigurnosne i druge opreme na vanjskim zidovima te brojnim drugim prostorijama.

U prvu fazu radova, koja je završena 2012. godine, uložena su 3,3 miliona KM, a nakon punih osam godina projekt je nastavljen te su izgrađene upravna i zgrada za zatvorenike, što je koštalo 3,4 miliona KM.

Dva dijela

Iako se u Jasenici trebao graditi KPZ zatvorenog tipa, ipak u federalnoj kasi nije bilo dovoljno novca za to te je u drugoj fazi projekt preinačen u zatvor poluotvorenog tipa s kapacitetom od 220 osoba, ali i mogućnošću dogradnje za zatvoreni dio u kojem bi moglo boraviti 200 osoba.

Inače, riječ je o zatvorskom kompleksu koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da to bude jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora u regionu, zbog čega je i nazvan mostarski ili bosanski Alkatraz.

“Ćelovina” datira iz 1891. godine

Postojeća zgrada KPZ-a Mostar, znana i kao „Ćelovina“, datira iz perioda Austro-Ugarske, tačnije 1891. godine, a tokom rata se nalazila na prvoj liniji te je pretrpjela ogromna oštećenja.

Nakon obnove zgrada KPZ-a je ponovo stavljena u funkciju 1995. godine. Međutim, uprkos brojnim intervencijama, cijela infrastruktura je u prilično lošem stanju.

Dnevni avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime