Naslovnica Novo Branioci grada odbili zahtjev da predaju Mariupolj

Branioci grada odbili zahtjev da predaju Mariupolj

Branioci grada odbili zahtjev da predaju Mariupolj
Branioci grada odbili zahtjev da predaju Mariupolj

Rusi su pozvali vlasti da predaju Mariupolj koji se nalazi na jugu Ukrajine. Zadati rok za napuštanje je prošao, a Ukrajinci su odbacili uslove koji su im ponuđeni nazvavši ih “lažnim izborom”.

U ovom opkoljenom lučkom gradu, Ukrajincima je ponuđen siguran prolaz i odlazak iz Mariupolja ukoliko branioci polože oružje, međutim vlasti su smatrale da to nije opcija s obzirom na to da su Rusima i ranije mete bili civili i izbjeglice.Pretpostavlja se da je u ovom gradu ostalo još oko 300.000 stanovnika koji su zarobljeni u skloništima i svakodnevno u velikoj opasnosti. Već sedmicama oni nemaju struje i vode, a humanitarna katastrofa je ovdje odavno realnost. Prijedlog Rusa bi zarobljenim ljudima mogao donijeti olakšanje, no Kijev im s obzirom na pređašnja iskustva nije mogao vjerovati.

Plan je bio da ruske trupe otvore sigurne koridore iz Mariupolja u 7 sati po lokalnom vremenu, međutim do toga nije došlo.

Kao odgovor na ponudu, potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk rekla je da Ukrajina neće prestati braniti Mariupolj.

“Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji i polaganju oružja”, rekla je ona, citirala je Ukrajinska pravda.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime