Naslovnica Novo Britanski premijer pozvao Rusiju da smiri tenzije na ukrajinskoj granici

Britanski premijer pozvao Rusiju da smiri tenzije na ukrajinskoj granici

Boris Johnson
Boris Johnson

Evropska sigurnost ključna za globalnu sigurnost, rekao je Džonson pri susretu sa poljskim kolegom.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozvao je u četvrtak Rusiju na deeskalaciju tenzija na granici s Ukrajinom dok su u toku vojne vježbe u susjednoj Bjelorusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Pri susretu s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, Džonson je jasno rekao da je jedino rješenje diplomatski dijalog i da je prijetnja evropskoj sigurnosti prijetnja globalnoj sigurnosti.

– Poruka koju sam dao svim našim kolegama je da sada moramo zajedno raditi na postizanju deeskalacije, da uvjerimo Vladimira Putina da deeskalira tenzije i da se povuče i dok neumorno idemo putem diplomatije da bismo okončali tenzije na ukrajinskoj granici. Važno je zapamtiti zašto to radimo – rekao je Džonson.

Prema njegovim riječima, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo neće prihvatiti svijet u kojem moćni susjed može maltretirati ili napadati svoje susjede.

– Mi to nećemo prihvatiti, jer vjerujemo da svi ljudi bez obzira gdje su rođeni imaju pravo da žive bezbjedno, da biraju ko će njima upravljati i odlučiti u kojim organizacijama žele biti članovi ili u kojim tijelima žele prestati biti članovi – rekao je on.

Džonson je kao primjer savezništva Londona s Varšavom naveo raspoređivanje dodatnih 350 britanskih vojnika u tu istočnoevropsku zemlju.

– Putinov politički cilj je razgraditi NATO, zato moramo biti vrlo odlučni u pokazivanju koliko je savez koherentan, koliko smo zajedno i dobro razumijemo tenzije na istočnom krilu – rekao je poljski premijer.

Rusija je u četvrtak započela dugo očekivanu vojnu vježbu s Bjelorusijom. Zapad sa sve većom zabrinutošću gleda na vježbe koje vide kao mogući izgovor za invaziju na Ukrajinu, što je negirao ruski predsjednik Vladimir Putin.​​​​

Moskva je grupisala više od 100.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici sa Ukrajinom, a snage su raspoređene na Krimu na jugu i u Bjelorusiji na sjeveru.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime