Naslovnica Novo Britanski premijer pozvao Rusiju da smiri tenzije na ukrajinskoj granici

Britanski premijer pozvao Rusiju da smiri tenzije na ukrajinskoj granici

0
Boris Johnson
Boris Johnson

Evropska sigurnost ključna za globalnu sigurnost, rekao je Džonson pri susretu sa poljskim kolegom.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozvao je u četvrtak Rusiju na deeskalaciju tenzija na granici s Ukrajinom dok su u toku vojne vježbe u susjednoj Bjelorusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Pri susretu s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, Džonson je jasno rekao da je jedino rješenje diplomatski dijalog i da je prijetnja evropskoj sigurnosti prijetnja globalnoj sigurnosti.

– Poruka koju sam dao svim našim kolegama je da sada moramo zajedno raditi na postizanju deeskalacije, da uvjerimo Vladimira Putina da deeskalira tenzije i da se povuče i dok neumorno idemo putem diplomatije da bismo okončali tenzije na ukrajinskoj granici. Važno je zapamtiti zašto to radimo – rekao je Džonson.

Prema njegovim riječima, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo neće prihvatiti svijet u kojem moćni susjed može maltretirati ili napadati svoje susjede.

– Mi to nećemo prihvatiti, jer vjerujemo da svi ljudi bez obzira gdje su rođeni imaju pravo da žive bezbjedno, da biraju ko će njima upravljati i odlučiti u kojim organizacijama žele biti članovi ili u kojim tijelima žele prestati biti članovi – rekao je on.

Džonson je kao primjer savezništva Londona s Varšavom naveo raspoređivanje dodatnih 350 britanskih vojnika u tu istočnoevropsku zemlju.

– Putinov politički cilj je razgraditi NATO, zato moramo biti vrlo odlučni u pokazivanju koliko je savez koherentan, koliko smo zajedno i dobro razumijemo tenzije na istočnom krilu – rekao je poljski premijer.

Rusija je u četvrtak započela dugo očekivanu vojnu vježbu s Bjelorusijom. Zapad sa sve većom zabrinutošću gleda na vježbe koje vide kao mogući izgovor za invaziju na Ukrajinu, što je negirao ruski predsjednik Vladimir Putin.​​​​

Moskva je grupisala više od 100.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici sa Ukrajinom, a snage su raspoređene na Krimu na jugu i u Bjelorusiji na sjeveru.

Prethodni članakIsak Šabanović je bio gost na rođendanu Žike Jakšića i imao tremu
Naredni članakJota presudio “Lisicama”, pobjedu upisao i Arsenal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime