Naslovnica Novo Broj stanovnika Kine bi se prije 2025. godine trebao početi smanjivati

Broj stanovnika Kine bi se prije 2025. godine trebao početi smanjivati

Broj stanovnika Kine bi se prije 2025. godine trebao početi smanjivati
Broj stanovnika Kine bi se prije 2025. godine trebao početi smanjivati

Rast broja stanovnika Kine značajno je usporio i očekuje se da će se početi smanjivati ​​prije 2025. godine, objavio je Global Times pozivajući se na izvore visokog zdravstvenog zvaničnika.

Podaci o broju stanovnika objavljeni kasno u nedjelju pokazali su da je broj novorođenih u 2021. bio najmanji u posljednjih nekoliko decenija u nekoliko kineskih provincija, piše Reuters.

Broj rođenih u centralnoj provinciji Hunan pao je ispod 500.000 po prvi put u skoro 60 godina, objavio je Global Times. Samo je južna kineska provincija Guangdong imala više od milion novorođenih.

Kina se bori da brzo preokrene trend smanjenje prirodnog rasta broja stanovnika jer mnogi mladi ljudi odlučuju da nemaju djecu zbog različitih faktora poput visokih troškova života i pritiska na poslu.

Očekuje se da će se broj stanovnika Kine početi smanjivati u periodu 2021-2025, navodi Global Times, pozivajući se na Yang Wenzhuanga, šefa odjela za stanovništvo i porodice u Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Prošlogodišnja promjena kineskih zakona kojima se ženama omogućava da imaju troje djece nije pomogla, a mnoge žene kažu da promjena dolazi prekasno i da nemaju dovoljnu sigurnost posla i rodnu ravnopravnost.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime