Naslovnica Novo Burno u Ukrajini tokom noći

Burno u Ukrajini tokom noći

Ukrajina
Ukrajina

Tokom noći su se vodile žestoke bitke u Ukrajini. Rusi su napredovali u dva najveća grada Kijevu i Harkovu, a prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika pao je i Herson, gradić na jugu države.

Izvještaj o padu Hersona stigao je tokom noći, iako se na društvenim mrežama navodi da se borbe i dalje vode.

Gradski zvaničnici Hersona navode da je ubijeno otprilike 200 ljudi, a apeluju na državnu vladu da im pomogne sa ranjenima, hranom i lijekovima. Gradonačelnik Igor Kolyhav kaže da je ruska vojska zauzela riječnu luku i željezničku stanicu ovog mjesta od otprilike 300.000 ljudi i da je okupacija grada u toku.

U međuvremenu, u gradu Žitomiru, na sjeverozapadu Ukrajine, djelatnici hitne pomoći i vatrogasci rješavaju probleme koji su nastali usljed požara u stambenim zgradama pogođenim raketnim udarom. U ovom gradu zapadno od Kijeva, stanovnike uče kako da prave Molotovljeve koktele i domaće benzinske bombe.

Borbeno je tokom noći bilo i na obali Azovskog mora s obzirom na to da je Mariupolj jedan od strateških ciljeva Rusije. Već su osvojili nekoliko manjih gradova u ovom južnom dijelu Ukrajine; prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika ruske snage kontrolišu čitavu obalu osim Mariupolja, a sve više vojnika iz pravca Donbasa stiže u ovaj grad.

Harkov se našao pod posebno teškim napadom, posebno u posljednjih nekoliko sati, a stižu izvještaji i da ruske trupe šalju padobrance u grad pojačavajući tako napad na ukrajinske vojnike. Zvaničnici su potvrdili da su se ruski padobranci iskcrali u Harkovu i da se borbe vode kod regionalne vojne bolnice. Od jutros su upaljene i sirene za zračni napad.

Osim Harkova, jedan od ciljeva Rusije je napad na Kijev. Tokom noći je bilo različitih incidenata, a navodno i bjeloruska vojska čeka na svojoj granici u sve većem broju da se uključi u opsadu glavnog grada Ukrajine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime