Naslovnica Novo Call Russia: Pokrenuta akcija pozivanja 40 miliona ruskih brojeva kako bi ih...

Call Russia: Pokrenuta akcija pozivanja 40 miliona ruskih brojeva kako bi ih uputili o ratu u Ukrajini

Call Russia: Pokrenuta akcija pozivanja 40 miliona ruskih brojeva kako bi ih uputili o ratu u Ukrajini
Call Russia: Pokrenuta akcija pozivanja 40 miliona ruskih brojeva kako bi ih uputili o ratu u Ukrajini

U Litvaniji je pokrenuta inicijativa “Call Russia” (Pozovi Rusiju) koja ima za cilj zaobići mnoga ograničenja nametnuta u Rusiji i nazvati 40 miliona brojeva njenih građana u nadi da će obavijestiti ljude o tome šta se zaista događa u Ukrajini i svijetu.

Call Russia je digitalna informativna kampanja koja je pokrenuta 8. marta, a koja ima za cilj lično povezati volontere koji pričaju ruski sa do 40 miliona telefonskih brojeva u Rusiji u pokušaju da se pomogne okončanju rata u Ukrajini.

“Cenzura i zamračenje informacija u Rusiji svakim su danom sve stroži. Sve je manje mogućnosti da ruski građani koji žive u zemlji znaju šta se zaista radi u Ukrajini u njihovo ime. Stvarni događaji koji se dešavaju u Ukrajini zamagljeni su maglom propagande za rusko stanovništvo”, pojasnili su inicijatori projekta.

“Vjerujemo da je direktno obraćanje Rusa Rusima jedan od jedinih načina da se podijeli ono što se zaista dešava u Ukrajini i veoma važan korak u nastojanju da se okonča rat i patnja. Rusi u Rusiji imaju malo izvora stvarnih, objektivnih informacija, a Call Russia ima za cilj da riješi ovaj problem”, dodali su.

Stručnjaci za tehnologiju, reklame i komunikacije širom svijeta prikupili su bazu podataka od oko 40 miliona ruskih telefonskih brojeva i kreirali platformu koja će generirati brojeve i dati smjernice volonterima koji govore ruski i koji se prijave za projekat.

“Jedan razgovor ne može nadvladati Putinovu propagandu, ali 40 miliona poziva može, a to je naš cilj. Rusi osnaženi istinom i saosjećanjem jedini su koji se mogu suprotstaviti Putinovim lažima i okončati ovaj rat”, navodi se na zvaničnoj stranici.

Poručili su da su ovi razgovori nevjerovatno teški, s obzirom na ogromnu propagandu i autoritarne informacije kojima su Rusi izloženi, ali direktni razgovori su jedini način da se širi istina i okonča ovaj rat.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime