Naslovnica Novo Cijena pšenice ponovo raste

Cijena pšenice ponovo raste

Cijena pšenice ponovo raste
Cijena pšenice ponovo raste

Cijena pšenice je naglo porasla zbog raketnog napada na ukrajinsku luku Odesa tokom vikenda, izazivajući sumnju nakon prošlosedmičnog sporazuma o otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija, Ukrajina, SAD i Turska potpisale su u petak sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica. Ugovor važi 120 dana i cilja mjesečni izvoz od pet miliona tona.Cijena pšenice na Chicago Board of Trade porasla je skoro 4% na 7,86 dolara po bušelu u ponedjeljak, povrativši veliki dio izgubljenog u petak jer su cijene pale za skoro 6% nakon potpisivanja sporazuma.

“Ponovni početak ukrajinskog izvoza neće trebati samo siguran kanal za otpremu, već i sigurne luke. Rusi su stvorili sumnju u sigurnost luka jedva prije nego što se osušilo mastilo na sporazumu o izvozu. Sumnja je ponovo prisutna”, rekao je jedan evropski trgovac, prenosi Reuters.

Ukrajinske morske luke zatvorene su od početka invazije Rusije u februaru i dok su neki usjevi otišli željeznicom ili cestom preko susjeda poput Rumunije i Poljske, milioni tona su se nagomilali na farmama.

“Uz neizvjesnost oko toga koliko dugo će biti potrebno da se očiste mine, vlasnici brodova jednostavno neće otploviti u Ukrajinu, bez obzira kolika je vozarina ako misle da će njihov brod biti pogođen projektilima”, rekao je drugi evropski trgovac žitom .

Dodaje također da je Ukrajini potreban izvoz velikih količina okeanskih brodova da bi očistila svoje skladište za novi usjev, kopneni i riječni izvoz u istočnu Evropu nisu dovoljni.

Ukrajina je u nedjelju nastavila s naporima da ponovo pokrene izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka u skladu sa novim sporazumom, ali je upozorila na posljedice, u smislu povećanja cijene, ukoliko Rusija nastavi svoje napade.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime