Naslovnica Novo Cijena pšenice ponovo raste

Cijena pšenice ponovo raste

0
Cijena pšenice ponovo raste
Cijena pšenice ponovo raste

Cijena pšenice je naglo porasla zbog raketnog napada na ukrajinsku luku Odesa tokom vikenda, izazivajući sumnju nakon prošlosedmičnog sporazuma o otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija, Ukrajina, SAD i Turska potpisale su u petak sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica. Ugovor važi 120 dana i cilja mjesečni izvoz od pet miliona tona.Cijena pšenice na Chicago Board of Trade porasla je skoro 4% na 7,86 dolara po bušelu u ponedjeljak, povrativši veliki dio izgubljenog u petak jer su cijene pale za skoro 6% nakon potpisivanja sporazuma.

“Ponovni početak ukrajinskog izvoza neće trebati samo siguran kanal za otpremu, već i sigurne luke. Rusi su stvorili sumnju u sigurnost luka jedva prije nego što se osušilo mastilo na sporazumu o izvozu. Sumnja je ponovo prisutna”, rekao je jedan evropski trgovac, prenosi Reuters.

Ukrajinske morske luke zatvorene su od početka invazije Rusije u februaru i dok su neki usjevi otišli željeznicom ili cestom preko susjeda poput Rumunije i Poljske, milioni tona su se nagomilali na farmama.

“Uz neizvjesnost oko toga koliko dugo će biti potrebno da se očiste mine, vlasnici brodova jednostavno neće otploviti u Ukrajinu, bez obzira kolika je vozarina ako misle da će njihov brod biti pogođen projektilima”, rekao je drugi evropski trgovac žitom .

Dodaje također da je Ukrajini potreban izvoz velikih količina okeanskih brodova da bi očistila svoje skladište za novi usjev, kopneni i riječni izvoz u istočnu Evropu nisu dovoljni.

Ukrajina je u nedjelju nastavila s naporima da ponovo pokrene izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka u skladu sa novim sporazumom, ali je upozorila na posljedice, u smislu povećanja cijene, ukoliko Rusija nastavi svoje napade.

Prethodni članakTwitter je u tri mjeseca potrošio čak 33 miliona dolara za sprovođenje ugovora s Muskom
Naredni članakKolike su plate igrača u La Ligi? Pjanić u samom vrhu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime