Naslovnica Vijesti BiH Cijene mesa rastu zbog globalnih problema, ali i zbog manje ponude na...

Cijene mesa rastu zbog globalnih problema, ali i zbog manje ponude na tržištu

Cijene mesa rastu zbog globalnih problema, ali i zbog manje ponude na tržištu
Cijene mesa rastu zbog globalnih problema, ali i zbog manje ponude na tržištu

Cijene skoro svih prehrambenih proizvoda proteklih mjeseci znatno su porasle, a tako je bilo i sa mesom i mesnim prerađevinama.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je ta cijena 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se on kreće oko 24 KM.

Razlog za to, kako nam je kazao Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je i sam u mesnoj industriji, su globalni problemi, poskupljenje svih sirovina neophodnih za proizvodnju mesa, a to su stočna hrana, žitarice i uljarice, kako kod nas tako i na svjetskom tržištu.

Cijene svježeg mesa rasle su više nego cijene prerađevina od mesa, a Vasić kaže kako je to zbog toga što je smanjena i ponuda, ali kaže da je potražnja i dalje velika.

“Građani sada masovno kupuju proizvode od mesnih prerađevina, kao što su konzerve i drugi proizvodi koji mogu duže stajati, i zbog te povećane potražnje raste i potreba za proizvodnjom i nabavkom takvih proizvoda. To onda rezultira i povećanom cijenom krajnjim potrošačima, a sve se to dešava zbog toga što su sirovine na globalnom tržištu poskupjele i proizvođači se moraju prilagođavati tome”, kazao je Vasić.

Ono što bi se u narednom periodu trebalo i moralo uraditi kako bi se koliko toliko situacija držala pod kontrolom, smatra Vasić, jeste prava reakcija vlasti.

“Jedino rješenje u ovom momentu jeste da entitetske vlade hitno poticajima potaknu proljetnu, odnosno ljetnu žetvu pšenice i sjetvu kukuruza, dva pokretača koja direktno utječu na cijenu brašna u ljudskoj ishrani i cijenu kukuruza u ishrani za stoku i perad. To sve lančano utječe i na proizvodnju mesa, a tu je i proizvodnja suncokreta i repice za proizvodnu ulja. Ako bi se u narednih mjesec dana podstakla veća proizvodnja ovih proizvoda onda bismo bili sigurniji i vlade bi imale svako moralno pravo da ograničavaju marže i sve ostalo”, istakao je Vasić.

Međutim, ukoliko ratari budu prepušteni sami sebi, bez pomoći vlasti da sade po trenutnim cijenama i sa vlastitim sredstvima, onda bi se, kaže Vasić, poskupljenja nastavila i u narednom periodu. Već sada, ističe, veliki broj proizvođača je u nedoumici da li da nastave sa proizvodnjom, jer ne znaju koliko im se više isplati po aktuelnim većim cijenama kupovati sirovine za proizvodnju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime