Naslovnica Ekonomija Cijene prehrambenih proizvoda u svijetu opadaju, da li se to može očekivati...

Cijene prehrambenih proizvoda u svijetu opadaju, da li se to može očekivati i u BiH

Cijene prehrambenih proizvoda u svijetu opadaju, da li se to može očekivati i u BiH
Cijene prehrambenih proizvoda u svijetu opadaju, da li se to može očekivati i u BiH

Cijene nekih prehrambenih proizvoda, poput pšenice, ulja čak i kafe polako počinju opadati na svjetskim berzama. Riječ je tzv. “tržišnoj adaptaciji”, a neminovno će trend pojeftinjenja stići i u Bosnu i Hercegovinu.

Tržište se vrlo brzo adaptira na određene prilike i uslove kakvo je trenutno prouzrokovano ratom u Ukrajini. Poremećaj na tržištu osjetno se oslikao na prehrambenu indrustriju, prvenstveno zbog izvoza žitarica koje su najvećim dijelom dolazile iz Ukrajine.

Bez obzira na to, razloga za brigu nema i neće doći do nestašice prehrambenih proizvoda potvrdio je ekonomista Admir Čavalić.

Također, još jedna optimistična vijest je ta da će, prateći svjetske berze, i cijene određenih prehrambenih artikala početi da opadaju.

“Kakve god krize da se dešavaju, uvijek postoji ta tržišna adaptacija gdje se tržište prilagođava na novonastale prilike. Tada se forsiraju neke druge kulture, npr. u regionu, konkretno u Srbiji, sve više se uzgaja suncokret zbog suncokretovog ulja da bi se izbjegla visoka cijena”, kaže Čavalić.

Globalni lanci snabdijevanja se prilagođavaju novonastalim situacijama. Ukoliko je manja potražnja – kao npr. sada za nekim metalima ili bakrom – cijena pada. Sa druge strane, ukoliko nekih namirnica ima dovoljno, prema riječima Čavalića, u tom slučaju doći će do laganog pojeftinjenja.

Svakako da će stabilizacija na svjetskim berzama uticati i na tržište BiH, najviše iz razloga jer smo mi “država sa uvoznom ekonomijom”.

“Mi smo uvozna ekonomija, mi smo ovu inflaciju uvezli i vjerovatno da pad cijena faktora proizvodnje, pogotovo za privredu, će determinisati i cijene na domaćem tržištu i to se može očekivati do kraja godine iako se već sada izgledni određeni pomaci i promjene”, zaključio je Čavalić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime