Naslovnica Novo Da li će Rusija uvesti ratno stanje?

Da li će Rusija uvesti ratno stanje?

Da li će Rusija uvesti ratno stanje?
Da li će Rusija uvesti ratno stanje?

Vijeće Ruske Federacije u petak bi trebalo da održi vanrednu sjednicu. Kako piše Guardian, to je izazvalo niz spekulacija u Moskvi da će biti uvedeno tzv. ratno stanje koje državnim organima daje ogromna ovlaštenja i značajno ograničava slobodu kretanja i govora građana.

Ratno stanje u Rusiji je posljednji put uvedeno u nekoliko navrata tokom Drugog svjetskog rata.

Guardian je citirao utjecajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u srijedu na svom Twitter nalogu rekla da bi uvođenje vanrednog stanja bilo “logično”, prenosi Jutarnji list.

Ratno stanje i šta to znači za Rusiju?

“Uvođenje vanrednog stanja omogućit će nadležnima da uvedu vojnu cenzuru kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne vlasti”, napisala je Stanova.

Ako Kremlj zaista povuče ovaj potez, doći će do automatskog produženja mandata svim izabranim institucijama i zvaničnicima. Posljednji put kada je Vijeće Ruske Federacije sazvano, dalo je odobrenje predsjedniku Vladimiru Putinu da angažuje oružane snage u inostranstvu, dva dana prije početka invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Zvanično, na dnevnom redu vanredne sjednice sazvane za petak je usvajanje paketa antikriznih mjra kao odgovor na sankcije Zapada.

Guardian podsjeća da je do sada širom Rusije privedeno više od 6.500 građana zbog učešća u antiratnim demonstracijama. Državni organi se posljednjih dana sukobljavaju i sa ostacima nezavisnih ili opozicionih medija. U utorak je javno tužilaštvo naložilo medijskom regulatoru da blokira emitovanje liberalne moskovske radio stanice Eho Moskve i opozicionog TV kanala Dožd.

Duma je sazvana u petak kako bi se raspravljalo o prijedlogu novog zakona kojim bi se kaznilo “širenje dezinformacija o oružanim snagama Ruske Federacije u vojnim sukobima”. Prekršiocima bi prijetila kazna do 15 godina zatvora.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime