Naslovnica Novo Da li Putin potpuno odustaje od mirovnih pregovora sa Ukrajinom?

Da li Putin potpuno odustaje od mirovnih pregovora sa Ukrajinom?

Da li Putin potpuno odustaje od mirovnih pregovora sa Ukrajinom?
Da li Putin potpuno odustaje od mirovnih pregovora sa Ukrajinom?

Vladimir Putin je izgubio interes za diplomatske napore da okonča svoj rat s Ukrajinom i umjesto toga, izgleda da je spreman zauzeti što je moguće više ukrajinske teritorije, piše Financial times prema riječima izvora bliskih predsjedniku Rusije.

Putin, koji je ozbiljno razmišljao o mirovnom sporazumu s Ukrajinom nakon što je Rusija pretrpjela poraze na bojnom polju prošlog mjeseca, rekao je članovima pregovaračkog tima da ne vidi nikakve izglede za rješenje.

“Putin iskreno vjeruje u gluposti koje čuje na ruskim televizijama i želi zauzeti što je moguće veću teritoriju Ukrajine”, rekao je izvor za FT.

Iako su Moskva i Kijev dogovorili svoj prvi nacrt mirovnog sporazuma na sastanku u Istanbulu krajem marta, razgovori su zaustavljeni nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da je počinila ratne zločine nad civilima u Buči i Mariupolju.

Putin je rekao da su mirovni napori u “ćorsokaku” i da je bio ljut nakon što je Ukrajina potopila “Moskvu” – glavni brod ruske crnomorske flote.

“Postojala je nada za dogovor. Putin je išao tamo-amo. Treba da nađe način da iz ovoga izađe kao pobjednik”, rekao je jedan od izvora.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici uvijek su sumnjali u njegovu posvećenost mirovnim pregovorima, smatrajući da je to način da se kupi vrijeme za ofanzivu Moskve.

Čini se da ruski predsjednik ima iskrivljeno gledište o ratu, na osnovu onoga kako su ga izvjestili njegovi generali i onome što se prikazuje na ruskoj televiziji.

Zvaničnici u Kijevu zabrinuti su da bi Putin mogao otići dalje od zacrtanog cilja Rusije da zauzme istočni granični region Donbasa i umjesto toga – pokuša zauzeti cijeli jugoistok, odsijecajući Ukrajinu od mora.

Sa druge strane, Ukrajinci su uvjereni da mogu potisnuti ruske trupe nakon što su pružili snažan otpor ruskoj vojsci i poremetili prvobitni plan brzog zauzimanja zemlje. Ipak, sve su zabrinutiji da bi Moskva mogla pribjeći taktičkom nuklearnom oružju ako pretrpi daljnje neuspjehe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime