Naslovnica Novo Delegacije Finske i Švedske danas u Ankari: Mogu li uvjeriti Tursku da...

Delegacije Finske i Švedske danas u Ankari: Mogu li uvjeriti Tursku da odobri njihov ulazak u NATO?

Delegacije Finske i Švedske danas u Ankari: Mogu li uvjeriti Tursku da odobri njihov ulazak u NATO?
Delegacije Finske i Švedske danas u Ankari: Mogu li uvjeriti Tursku da odobri njihov ulazak u NATO?

Zvaničnici Turske danas će se u Ankari sastati s delegacijama Švedske i Finske s kojima bi trebao razgovarati o ulasku ovih zemalja u NATO i zahtjevima koje je Turska postavila pred njih.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Turske, delegaciju ove države predvodit će glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal, dok će s druge strane švedsku i finsku delegaciju predstavljati državni sekretari Oscar Stenstrom i Jukka Salovaara.

“Sastanak bi se trebao održati u predsjedničkoj palati u 1 sat po lokalnom vremenu”, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, Švedska i Finska su prošle sedmice i zvanično predale zahtjev kojim započinju proceduru ulaska u NATO. Međutim, nakon toga se oglasio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je rekao kako Turska ne može prihvatiti njihovu kandidaturu sve dok ove države podržavaju djelovanje organizacija koje su povezane s kurdskim PKK pokretom.

“Ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će biti solidarne s Turskom po pitanju osnovnih stvari, posebno u borbi protiv terorizma, nećemo pozitivno pristupiti članstvu ovih zemalja u NATO-u”, rekao je Erdogan tokom razgovora sa Stoltenbergom.

Osim što od Švedske i Finske zahtijevaju da osude djelovanje organizacija povezanih s PKK pokretom turski zvaničnici su uputili i niz drugih zahtjeva koji se tiču ukidanja restrikcija na izvoz oružja u Tursku.

Osim osude djelovanja PKK pokreta i organizacija povezanih s njim, Turska traži od skandinavskih zemalja da izvrše i jači pritisak na simpatizere ovog pokreta u državama.

Također, posljednji zahtjev koji je Turska uputila prema Švedskoj i Finskoj jeste taj da za sve navedeno ponude sigurnosne garancije, a ne obećanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime