Naslovnica Novo Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu...

Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu u Madridu

Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu u Madridu
Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu u Madridu

Nakon što su Turska, Finska i Švedska postigle dogovor kojim je odblokiran NATO put skandinavskih zemalja, objavljeni su i detalji sporazuma koji je potpisan danas u Madridu.

Predstavnici Turske, Finske i Švedske, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održali su danas u okvir NATO samita u Madridu četverosatni sastanak na kojem je postignut konačni dogovor o pitanjima koja se tiču ulaska Finske i Švedske u NATO, ali i o pitanjima koja su opterećavala Tursku i zbog kojih je ova država blokirala NATO put skandinavskih zemalja.Nakon sastanka, Stoltenberg je pojasnio kako su Finska i Švedska pristale na deportaciju pripadnika kurdskih organizacija PKK i YPG koji su smješteni u ovim zemljama, a koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

“Deportacije će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom zemalja, ali i u skladu s evropskim sporazumima”, rekao je Stoltenberg.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasili su se iz kabineta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te su naglasili kako je Turska nakon ovog sastanka dobila što je i htjela.

Također, objavljeni su detalji u kojima se navodi kako su se Švedska i Finska obavezale da će promijeniti svoje nacionalno zakonodavstvo u vezi s borbom protiv terorizma i odbrambenom industrijom, tačnije izvozom oružja.

U dokumentu se, prema tvrdnjama Turske, ističe kako će Švedska i Finska ukloniti prepreke koje se tiču izvoza oružja u Tursku te da će povećati saradnju u odbrambenoj industriji s ovom državom.

Prema saopćenju za javnost, iz Ankare navode kako su se Švedska i Finska također obavezale da neće podržavati pripadnike pokreta FETO, kao ni pripadnike organizacija PKK i YPG koje djeluju u Turskoj odnosno Siriji.

Nakon sastanka oglasio se i finski predsjednik Sauli Niinisto koji nije govorio o detaljima sporazuma te je naglasio kako će se Švedska i Finska oglasiti zajedničkim saopćenjem. Ipak, prvi čovjek Finske je poručio kako će, kada je riječ o deportaciji određeni osoba, Finska i dalje primjenjivati vlastita pravila o ekstradiciji.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasila se i švedska premijerka Magdalena Andersson koja je izjavila kako su pregovori bili dugi.

“Pregovori su bili veoma dugi i teško je znati šta je Tursku natjeralo da prihvati sporazum. Međutim, ovo se može ocijeniti kao dobar sporazum”, poručila je premijerka Švedske.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime