Naslovnica Vijesti Svijet Dolina pet lavova i dalje pruža otpor talibanima: Do sada niko nije...

Dolina pet lavova i dalje pruža otpor talibanima: Do sada niko nije uspio da je pokori

Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira ili kako se još zove Dolina pet lavova, sjeveroistočno od Kabula, koja je glavni centar otpora talibanima. Iako zauzima svega 5 posto teritorije, oni ni tokom prve vladavine nisu mogli da je osvoje.

Talibanski “sistem vladavine 2.0” biće vrlo rigidan. Talibani su najavili da će ga nazvati Islamski Emirat Afganistan gdje će zakoni biti vrlo oštri gledano s pozicije koncepta ljudskih prava kakav poznajemo na Zapadu.

Istina je da su se talibani od 1996. godine promijenili, ali da li je to bilo samo zbog prilagođavanja trenutku? U područjima vlasti dopustili su djevojčicama pohađanje škole. Međutim samo na osnovu talibanskog programa.

Zato i sada možemo da očekujemo da će njihov način vladanja biti oštar i suprotan liberalnoj demokratiji kakvu želimo i živimo na Zapadu. Gdje će biti njihov prag netolerancije, ubrzo ćemo saznati.

Sve će biti uređeno u skladu sa šerijatskim zakonom i njihovom shvatanju tog zakona u kome ženski pol ima puno manja prava nego bilo gdje u svijetu. Iako sada obećavaju veća ženska prava, ona će i dalje biti izrazito loša i niska. Ono što će zasigurno ovoga puta biti drugačije su struktura i organizacija.

Ranije, talibani nisu vodili brigu o državnosti i institucijama. Nakon što su zemlju osvojili na prepad, bilo je puno teže njome upravljati. Prema njihovim izjavama očekuje se da će ovaj put biti bolje organizovani, pa će bolje i upravljati nego za vrijeme prve vladavine.

Trenutno ne nude prelaznu vladu jer bi to bio korak unazad, ali možda će biti pragmatični da ostave neka ministarstva iz pređašnje vlade.

Po pitanju međunarodnih odnosa, talibani će primiti razne militante na svoje područje, ali ovoga puta će ih možda bolje kontrolisati.

Prvi put kada su vladali nisu marili za militante na svojoj teritoriji, a s nekima su i sarađivali. Po pitanju regionalnih odnosa, biće zanimljivo pratiti njihov odnos s spoljnim donatorima i koliko će terorizovati druge manjine poput Hazara, koji su šiiti.

Trenutno imaju dogovor s Kinom oko ruda i s Pakistanom oko transportnih puteva.

Prvi put bili su priznati od nekolicine država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana i Saudijske Arabije. Tada su izgradili samodovoljan, izolovani sistem, međutim, sada su svjesni da ih većina zemalja neće priznati.

Zato žele da budu otvoreni, žele da sarađuju i sklapaju nove veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ako budu izolovani, teško će razvijati svoju vladavinu.

U dolini im i dalje pružaju optor

Bitno je naglasiti da nije cijeli Afganistan pao. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, sjeveroistočno od Kabula, koja je glavni centar otpora talibanima.

Oni ni tokom prve vladavine nisu mogli da poraze tih pet posto teritorije.

Sjeverni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

– Oni se ni sada neće predati i biće glavni pokret otpora unutar Afvganistana. Otvoreno pitanje ostaje koliko će imati snage i podrške da se bore od strane međunarodne zajednice, ispričao je Jutarnji.hr Robert Mikac, bivši zapovjednik u Afganistanu, vanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za pitanja bezbednosti.

Dolina Panjšir ili “Dolina pet lavova” i ranije je pružala otpor. Bila je središte Panjširskih ofanziva koje su se odvijale u okviru borbi između Demoktatske Republike Avganistana i Sovjestskog saveza sa mudžhedinima tokom sovjetsko-avganistanskog rata od 1980. do 1985. godine, i ostala je neosvojena.

Dolina je ponovo postala poprište borbi koje su obnovljene od 1996. do 2001. godine, tokom građanskog rata između talibana i Sjeverne Alijanse.

Panjšir je prirodna tvrđava

Postoji samo jedan put kojim se dolazi do Doline Panjšir, jedne od najmanjih od 34 provincije Avganistana, 65 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Kabula.

dolina pet lavova

Na ulaznom kontrolnom punktu put se sužava na oko šest metara širine – dovoljno da dva mala automobila polako prolaze jedan pored drugog, ali sve veće od kamiona mora se kretati u jednoj traci.

Sa obje strane puta uzdižu se planine, više od 600 metara u vazduh pod strmim uglom.

Potrebno je oštro oko da se uoče snajperisti postavljeni između nazubljenih vrhova, ali ima dovoljno vremena da se potraže zato što svako vozilo zaustavljaju i pretražuju ljudi koji čuvaju kontrolni punkt.

Svaki nišan uperen je u ljude koji žele da uđu.

Dolina pet lavova
Dolina pet lavova

Vođe ove provincije oduvijek su bili jasni po pitanju toga da je Panjšir dio Avganistana samo po sopstvenim uslovima.

Talibani još uvek nisu pokušali da zauzmu Panjšir, ali mještani se ne brinu.

– Talibani mogu samo da gledaju – njihove su riječi.

Danas se Dolina pet lavova smatra najsigurnijom oblašću u celom Avganistanu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime