Naslovnica Biznis Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

0
Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina
Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

Početkom prošle godine kompanija Tesla u vlasništvu Elona Muska uložila je 1,5 milijardi dolara u bitcoin, oslanjajući se na ono što je proizvođač električnih automobila nazvao “dugoročnim potencijalom digitalne valute”.

Kompanija je već prodala tri četvrtine svojih bitcoina.

“Od kraja drugog kvartala , konvertovali smo otprilike 75% naših bitcoina u fiat valutu”, rekao je Tesla u svom izveštaju o zaradi u drugom kvartalu. Kompanija je saopćila da je ta prodaja dodala 936 miliona dolara u gotovini njenom bilansu stanja.

To predstavlja brzo povlačenje za Teslu i izvršnog direktora Muska, koji je bio veliki pokretač kriptovaluta tokom prošlogodišnjeg perioda, često tvitujući o raznim digitalnim valutama.

Cijena bitcoina je u posljednja četiri mjeseca izgubila polovinu svoje vrijednosti tokom onoga što je nazvano “kripto zima”.

Za Teslu, tržišna vrijednost njenih bitkoina dostigla je 2,48 milijardi dolara u prvom kvartalu 2021. i završila godinu na oko 2 milijarde dolara. Kompanija nije rekla po kojoj cijeni je prodala, ali bitcoin je drugi kvartal započeo sa blizu 46.000 dolara i završio ispod 19.000 dolara.

“Razlog zbog kojeg smo prodali gomilu naših bitcoina bio je taj što nismo bili sigurni kada će se blokada uzrokovana koronavirusom u Kini ublažiti, pa nam je bilo važno da maksimiziramo svoju gotovinsku poziciju”, rekao je Musk.

“Ovo ne treba shvatiti kao neku presudu o bitcoinu”, rekao je on, dodajući da je Tesla otvorena za povećanje svojih kriptovaluta u budućnosti.

Prethodni članakŠvicarci imaju vremensku banku, evo kako ona funkcioniše
Naredni članakTuzla City izgubio od Alkmaara 1:0, rezultatom koji ostavlja nadu za revanš

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime