Naslovnica Biznis Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina
Elon Musk prodao 75 posto svojih bitcoina

Početkom prošle godine kompanija Tesla u vlasništvu Elona Muska uložila je 1,5 milijardi dolara u bitcoin, oslanjajući se na ono što je proizvođač električnih automobila nazvao “dugoročnim potencijalom digitalne valute”.

Kompanija je već prodala tri četvrtine svojih bitcoina.

“Od kraja drugog kvartala , konvertovali smo otprilike 75% naših bitcoina u fiat valutu”, rekao je Tesla u svom izveštaju o zaradi u drugom kvartalu. Kompanija je saopćila da je ta prodaja dodala 936 miliona dolara u gotovini njenom bilansu stanja.

To predstavlja brzo povlačenje za Teslu i izvršnog direktora Muska, koji je bio veliki pokretač kriptovaluta tokom prošlogodišnjeg perioda, često tvitujući o raznim digitalnim valutama.

Cijena bitcoina je u posljednja četiri mjeseca izgubila polovinu svoje vrijednosti tokom onoga što je nazvano “kripto zima”.

Za Teslu, tržišna vrijednost njenih bitkoina dostigla je 2,48 milijardi dolara u prvom kvartalu 2021. i završila godinu na oko 2 milijarde dolara. Kompanija nije rekla po kojoj cijeni je prodala, ali bitcoin je drugi kvartal započeo sa blizu 46.000 dolara i završio ispod 19.000 dolara.

“Razlog zbog kojeg smo prodali gomilu naših bitcoina bio je taj što nismo bili sigurni kada će se blokada uzrokovana koronavirusom u Kini ublažiti, pa nam je bilo važno da maksimiziramo svoju gotovinsku poziciju”, rekao je Musk.

“Ovo ne treba shvatiti kao neku presudu o bitcoinu”, rekao je on, dodajući da je Tesla otvorena za povećanje svojih kriptovaluta u budućnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime