Naslovnica Novo Energetske kompanije iz EU nastavljaju kupovati ruski plin

Energetske kompanije iz EU nastavljaju kupovati ruski plin

Energetske kompanije iz Evropske unije nastavljaju kupovati ruski plin
Energetske kompanije iz Evropske unije nastavljaju kupovati ruski plin

Evropske energetske kompanije nastavljaju kupovati ruski gas jer im to dopuštaju smjernice EU bez da takvim djelovanjem krše sankcije nametnute Rusiji.

Iz Brisela i dalje stižu oprečne poruke o legalnosti ispunjavanja zahtjeva Moskve da se za gas plaća u rubljama, iz talijanske kompanije Eni SpA istakli su da multinacionalna kompanija sa sjedištem u Rimu, otvara račune za plaćanje isporuka gasa u ruskoj nacionalnoj valuti.

To je do sada najjasniji znak da najveći evropski uvoznici ruskog gasa namjeravaju nastaviti uvoziti taj energent. Njemački Uniper SE i austrijski OMV AG također očekuju da će pronaći način da nastave kupovati gas.

Zahtjev Moskve od 31. marta da se plin plaća u rubljama doveo je do nereda na tržištima, a kompanije od tada tragaju za načinom da održe protok energije bez kršenja sankcija usmjerenih na slabljenje Rusije u njenim ratnim pohodima na Ukrajinu.

Taj potez je podijelio blok, a Poljska i Bugarska su brzo odbile zahtjeve Moskve te im je Rusija prekinula dotok plina.

EU je do sada izdala dva seta smjernica po pitanju nabavke plina, od kojih oba ostavljaju prostor za različita tumačenja plaćanja.

Još uvijek nema pisane upute Evropske komisije koja bi eksplicitno spriječila kompanije da plaćaju Gazprom-u na način za koji je ruska kompanija navela da bi bio zadovoljavajući.

Sankcije EU ne sprječavaju operatore da otvaraju bankovne račune putem kojih bi gas plaćali u skladu sa zahtjevima ruske strane. Otvaranje računa za plaćanje gasa u rubljama za strane energetske kompanije nudi Gazprombank.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime