Naslovnica Novo Erdogan: Spremni smo za pokretanje vojne operacije na sjeveru Sirije

Erdogan: Spremni smo za pokretanje vojne operacije na sjeveru Sirije

Erdogan: Spremni smo za pokretanje vojne operacije na sjeveru Sirije
Erdogan: Spremni smo za pokretanje vojne operacije na sjeveru Sirije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Turska spremna pokrenuti antiterorističku operaciju na sjeveru Sirije kako bi zaštitila svoje južne granice.

Prema najavama turskog lidera, operacija bi se trebala izvršiti u oblasti Manbij i Tal Rifaat, a cilj joj je, kako navode, eliminacija terorističkih prijetnji u južnim dijelovima Turske.

“Poduzimamo još jedan korak ka uspostavljanju sigurnosne zone od 30 kilometara duž naše južne granice. Očistit ćemo Tal Rifaat i Manbij. Planirane vojne operacije nastavit će se postepeno i u drugim dijelovima sjevera Sirije”, rekao je Erdogan.

Komentari predsjednika Turske uslijedili su sedmicu nakon što je najavio pokretanje nove vojne operacije na jugu Turske koja bi bila usmjerena na neutralisanje prijetnje u vidu organizacije YPG, sirijskog ogranka kurdske partije PKK.

Erdogan je izjavio kako Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu ispunile svoje obaveze kako bi osigurali sigurnosnu zonu u pograničnom području, zbog čega je Turska primorana pokrenuti operaciju u kojoj bi zaštitila lokalno stanovništvo, ali i naciju od kurdske prijetnje.

Iako su u SAD-u priznali zabrinutost Turske kada je riječ o sigurnosti južnih granica, glasnogovornik State Departmenta Ned Price je izjavio kako bi nova operacija turskih snaga mogla potkopati regionalnu stabilnost i dovesti američke snage u opasnost.

Ankara je je do sada pokrenula nekoliko prekograničnih operacija u Siriji od 2016. godine s ciljem potiskivanja kurdskih snaga i uspostavljanja sigurnosne zone duboke 30 kilometara. Tokom 2019. godine, operacija u sjeveroistočnom dijelu Sirije izazvala je široku međunarodnu osudu što je navelo Finsku i Švedsku da ograniče prodaju oružja Turskoj.

Upravo spor iz 2019. godine natjerao je Tursku da, bar za sada, blokira ulazak Švedske i Finske u NATO.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime