Naslovnica Ekonomija EU će djelomično uvažiti zahtjev Mađarske u vezi s uvozom nafte iz...

EU će djelomično uvažiti zahtjev Mađarske u vezi s uvozom nafte iz Rusije

EU će djelomično uvažiti zahtjev Mađarske u vezi s uvozom nafte iz Rusije
EU će djelomično uvažiti zahtjev Mađarske u vezi s uvozom nafte iz Rusije

Evropska unija ranije je kao dio novog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, predložila zabranu uvoza ruske nafte. Tom embargu usprotivio se mađarski premijer Viktor Orban.

Evropska unija je predložila djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija poslala je vladama zemalja članica revidirani prijedlog sankcija koji ne obuhvata isporuke nafte bloku kroz naftovod Druzhba, kroz koji se Mađarska snabdijeva sirovom naftom, prenosi Bloomberg.

Prijedlog predviđa da zemlje članice postepeno smanjuju uvoz sirove nafte u narednih šest mjeseci, te naftnih derivata u vremenskom okviru od osam mjeseci.

Ovaj prijedlog omogućava više vremena Mađarskoj koja se protivila sankcijama, da pronađe prihvatljivo tehničko rješenje koje će uspješno zadovoljiti njene energetske potrebe.

Premijer Mađarske Viktor Orban, ranije je izjavio kako ove sankcije predstavljaju crvenu liniju za njegovu državu, iako su razgovori o novom paketu sankcija nastavljeni tokom proteklih mjesec dana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime