Naslovnica Ekonomija Historijsko povećanje: Evropska centralna banka podigla kamatne stope za 0,75%

Historijsko povećanje: Evropska centralna banka podigla kamatne stope za 0,75%

Historijsko povećanje: Evropska centralna banka podigla kamatne stope za 0,75%
Historijsko povećanje: Evropska centralna banka podigla kamatne stope za 0,75%

Evropska centralna banka (ECB) objavila je danas najveće povećanje kamatne stope u historiji. Riječ je o pokušajima da se oslabi svjetska inflacija, pa su tako kamatne stope najnovijom odlukom povećanje za 75 baznih poena, odnosno 0,75%.

“Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko akomodativnog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će osigurati pravovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB-a od 2%”, navodi se u saopštenju Upravnog tijela banke.

Ovim potezom ECB slijedi politiku američkih Federalnih rezervi koje su izvele dva velika, identična, povećanja stope od 0,75 poena u junu i julu.

Ovo dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je Evropska centralna banka izvršila svoje prvo povećanje u 11 godina za 0,5 većih od očekivanog.

Glavni mandat centralnih banaka je da drže inflaciju pod kontrolom, a jedan od glavnih alata koji im stoje na raspolaganju su kamatne stope putem kojih mogu učiniti troškove zaduživanja – a samim tim i potrošnje i ulaganja – ili jeftinijim ili skupljima kako postaju manje ili više komercijalnim bankama skuplje da pozajmljuju novac.

Inflacija u 19 zemalja evrozone dostigla je rekordnih 9,1% prošlog meseca, usled porasta cijena energije, a posebno gasa.

U međuvremenu, očekuje se da će ekonomski rast ostati blago usporen ove godine i da će se polako povećati sljedeće godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime