Naslovnica Ekonomija Francuska najavila zamrzavanje cijena

Francuska najavila zamrzavanje cijena

Francuska najavila zamrzavanje cijena
Francuska najavila zamrzavanje cijena

Kao odgovor na rastuću inflaciju francuski zvaničnici su naveli kako će država donijeti odluku koja za cilj ima zamrzavanje cijena u supermarketima i na benzinskim pumpama za narednih nekoliko mjeseci.

Francuski maloprodajni gigant Carrefour najavio je kako će zadržati nepromijenjene cijene za više od 100 osnovnih proizvoda u narednih 100 dana. Lista artikala uključuje žitarice, kafu, konzervirano povrće, deterdžent i pelene.

“U vrijeme kada rastu cijene, Carrefour pojačava svoje napore kako bi olakšao svakodnevni život svojim kupcima”, naveli su.

Osim supermarketa, zamrzavanje cijena najavio je i energetski gigant TotalEnergies (TOT) te su saopćili kako će kompanija smanjiti cijene goriva za kupce na svim pumpama za 0,20 eura po litru.

“Više volimo da damo trenutni i direktan doprinos za naše klijente, a ne indirektni porez kojim bi se kažnjavale naše rafinerije”, naveli su iz kompanije.

Upravo je kompanija TOT jedna od onih koja je na najbolji mogući način iskoristila trenutnu krizu. Kompanija je tokom prve polovine 2022. godine prijavila 10,6 milijardi dolara dobiti što je 92% više u odnosu na isti period prošle godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime