Naslovnica Vijesti Svijet Glasnogovornik talibana: Rat je završen, poštujemo prava žena u okviru šerijata

Glasnogovornik talibana: Rat je završen, poštujemo prava žena u okviru šerijata

0
glasnogovornik talibana
GLASNOGOVORNIK talibana Mohammad Naeem izjavio je za katarsku TV mrežu Al-Jazeera da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose s međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga.

“Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim čimbenicima u zemlji i jamčiti im potrebnu zaštitu”, rekao je glasnogovornik talibana Naeem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

On je naglasio da niti jedna diplomatska misija nije bila na meti te da će osigurati sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Afganistanu.

“Vjerujemo da strane snage neće ponovno pokušati s projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove”, izjavio je glasnogovornik talibanskog političkog ureda.

Naeem je kazao da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji: “Mi svaki korak poduzimamo odgovorno kako bismo bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim državama i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za stol kako bismo riješili probleme.”

Prethodni članakNovi Lamborghini Countach je tu! Procurile fotografije nove italijanske legende
Naredni članakNova promjena na Facebook Messengeru

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime