Naslovnica Novo Glavni grad Kazahstana ponovo se zove Astana

Glavni grad Kazahstana ponovo se zove Astana

Glavni grad Kazahstana ponovo se zove Astana
Glavni grad Kazahstana ponovo se zove Astana

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila informacija kako predsjednik Kazahstana planira vratiti staro ime glavnog grada države, to je zvanično i učinjeno kroz nekoliko izmjena u Ustavu Kazahstana.

Prema pisanju lista Kazahstanska pravda, predsjednik Kasim-Žomart Tokajev potpisao je ukaz kojim je glavni grad Kazahstana preimenovan iz Nur-Sultan u Astana.

“Uredba u preimenovanju glavnog grada objavljena je 19. septembra tačno u ponoć. Stupit će na snagu od dana objavljivanja u službenom listu”,

Iako je upravo Tokajev bio zagovornik promjene imena u Nur-Sultan, što je trebalo predstavljati odavanje počasti bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, vremenom su se stavovi promijenili.

S obzirom na to da je Nazarbajev zadržao uticaj u zemlji i nakon odlaska s vlasti, Tokajev i drugi zvaničnici su ga optužili da je podsticao nemire među građanima u januaru 2022. godine.

Nazarbajev je vodio zemlju Kazahstan tri decenije pod Sovjetskim Savezom, ali i nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine kada je donio odluku o prebacivanju sjedišta države iz Almatija u Astanu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime