Naslovnica Novo Google onemogućio reklame ruskim državnim medijima

Google onemogućio reklame ruskim državnim medijima

0
Google onemogućio reklame
Google onemogućio reklame

Google je onemogućio da se na web stranicama ruskih državnih medija, među kojima je i Russia Today (RT), objavljuju reklame. Zabrana se odnosi i na reklame na aplikacijama, YouTube kanalima i Gmail profilima ovih medija.

U Googleu su kao razlog za ovakvu odluku istakli “izvanredne okolnosti” te su ukazali da je na pojedinim YouTube kanalima već onemogućeno reklamiranje. Ruskim državnim medijima su uskratili i tehnologiju za reklamiranje, a čime se ostvaruju veliki prihodi.Facebook je ranije ove sedmice Rusiji ograničio pristup ovoj društvenoj mreži. To podrazumijeva i zabranu reklamiranja državnih medija na Facebooku. Evropska unija je 23. februara sankcionisala i glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjanu označivši je kao glavnim ruskim propagandistom.

Glasnogovornik YouTubea Farshad Shadloo je istakao da kanali RT-a i još nekih medija više neće biti dostupni na ovom videoservisu u Ukrajini. Ovakva odluka je donesena po zahtjevu ukrajinske vlade. Ministar za digitalnu transformaciju i zamjenik premijera Ukrajine Mihailo Fedorov je jučer, 26. februara, istakao da je od YouTubea tražio da blokira “propagandne ruske kanale, kao što su Russia 24, TASS, RIA Novosti”.

Google je više puta pozivan da oštrije sankcioniše rusku vlast zbog širenja dezinformacija. Prema pojedinim procjenama, Rusija je od decembra 2018. od reklama na 26 YouTube kanala zaradila između sedam i 32 miliona dolara.

U YouTubeu, koji je u Googleovom vlasništvu, tvrde da po pitanju prihoda od reklama isto tretiraju kanale koje finansira država, kao i one kod kojih to nije slučaj, prenosi agencija Reuters.

Prethodni članakOlimpijski prvaci ne odlaze na Svjetsko prvenstvo u Rusiju
Naredni članakRusija traži da se u Ukrajini ponovo omogući pristup YouTube kanalima njihovih medija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime