Naslovnica Vijesti BiH Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, raspravlja se o BHRT-u, budžetu i akcizama

Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, raspravlja se o BHRT-u, budžetu i akcizama

0
Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, raspravlja se o BHRT-u, budžetu i akcizama
Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, raspravlja se o BHRT-u, budžetu i akcizama

Za danas je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH kako bi se okončala procedura za brojne tačke za koje nije obavljeno glasanje u drugom krugu.

Predviđena je i rasprava o informaciji Upravnog odbora BHRT-a o posljedicama finansijske blokade ove medijske kuće.

Među tačkama za koje će se glasati u drugom čitanju je i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji je u junu prošle godine utvrdilo Predsjedništvo BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Poslanici treba da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara, a kojim se izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Predviđeno je i glasanje o Prijedlogu zakona o carinskim prekršajima BiH, koji je utvrdio Savjet ministara i uputio Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Ovim zakonom definišu se radnje koje čine carinske prekršaje, počinioci prekršaja, sankcije i zaštitne mjere, a njegov osnovni cilj je da osiguraju poštovanje zakonskih i podzakonskih odredbi carinskog zakonodavstva BiH.

Poslanici treba da donesu konačnu odluku za više izvještaja i prijedloga za davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, među kojima su i sporazum o japanskoj bespovratnoj pomoći za opremanje medicinskih ustanova u BiH, te sporazum o grantu Evropske investicione banke za program vodosnabdijevanja i sanitarnih usluga na području Zvornika.

Glasanje u drugom krugu planirano je za ukupno 58 tačaka sa ranije održanih sjednica Predstavničkog doma, uključujući i glasanje o usvajanju zapisnika sa dvije sjednice ovog doma i većeg broja poslaničkih inicijativa, uglavnom opozicionih poslanika, kao i nekoliko tačaka koje se tiču rata u Ukrajini.

Na dnevnom redu su i zauzimanje stava Predstavničkog doma u vezi sa zastupanjem prijedloga ovog doma u Domu naroda, te razmatranje Informacije Upravnog odbora BHRT-a o posljedicama finansijske blokade ove medijske kuće.

Prethodni članakBiden pušta u opticaj najveću količinu nafte iz rezervi u historiji
Naredni članakSAD zbog bolje gol-razlike ide na Mundijal, poznato svih 29 selekcija koje će biti u žrijebu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime