Naslovnica Vijesti Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?

Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?

Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?
Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?

Vijeće ministara će sutra, 15. juna, razmatrati prijedlog o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Predlagač ove odluke je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a resorni ministar Staša Košarac (SNSD) je najavio da će predložiti ovu odluku.Predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u Bosni i Hercegovini te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, istaknuto je u prijedlogu.

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM. Vlast Federacije Bosne i Hercegovine je ranije saopćila da će tražiti privremenu zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. U Republici Srpskoj insisitiraju i na zabrani izvoza oblovine.

Kompanije tvrde da su poskupljenja uzrokovana ratom u Ukrajini od koje su ostale države Evropske unije kupovale ogrjev. Zbog toga su bile primorane da ogrjev nabavljaju iz drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prema navodima kompanija, iz Bosne i Hercegovine svaki dan se izveze 50 šlepera drveta, 20 do 30 šlepera peleta ili 500-700 tona.

Srbija je 26. maja zabranila izvoz drvnih asortimenata na 60 dana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime