Naslovnica Novo Indija traži da joj Rusija prodaje naftu za manje od 70 dolara...

Indija traži da joj Rusija prodaje naftu za manje od 70 dolara po barelu

Indija traži da joj Rusija prodaje naftu za manje od 70 dolara po barelu
Indija traži da joj Rusija prodaje naftu za manje od 70 dolara po barelu

Indija od Rusije pokušava da dobije veći popust na naftu kako bi kompenzovala rizik poslovanja dok se drugi kupci okreću od kupovine ruske nafte.

Kako prenosi Bloomberg iz povjerljivih izvora Indija pokušava osigurati da cijena ruske nafte za nju bude manja od 70 dolara po barelu kako bi izbalansirala probleme vezane za osiguravanje finansiranja. Prema izvorima pregovori se vode na visokom nivou.

Državne i privatne rafinerije u Indiji su od Rusije kupile više od 40 miliona barela sirove nafte od početka invazije na Ukrajinu. To je za čak 20% više od ukupne količine koju je Indija kupila od Rusije u 2021. godini.

Indija koja uvozi više od 85% svojih potreba za naftom je jedna od nekoliko preostalih zemalja koje kupuju rusku sirovu naftu. Odustajanje evropskih kupaca je stavilo rusku naftnu industriju pod veliki pritisak. Oficijalne državne procjene su da će u ovoj godini proizvodnja nafte u Rusiji pasti za 17%.

Indija i Rusija razmatraju opcije za isporuku nafte. Jedna od opcija je da se jedna količina šalje preko Vladivostoka na ruskom dalekom istoku. Dok bi to pomorsku rutu učinilo bržom, cijenu bi povećalo logistički problemi kopnenog transporta do Vladivostoka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime