Naslovnica Vijesti BiH Inflacija u BiH najveća u regionu

Inflacija u BiH najveća u regionu

Rat na istoku Evrope neminovno je doveo do ekonomske krize u cijelom svijetu. Toga nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina. Ne samo da nije pošteđena, nego ima ubjedljivo najveću inflaciju u regionu.

Nedavno je Agencija za statistiku u BiH objavila da je inflacija u našoj državi u maju dostigla 14,4% što je naš historijski rekord. Najviše je poskupio prijevoz 30,3% i hrana 22,7%.I u državama regiona, hrana i energenti su uzrokovali najviše problema građanima. U svijetu su upravo to dva glavna faktora inflacije trenutno.

Prema podacima državnih agencija zemalja u regionu, stopa inflacije je u svakoj, osim u Sloveniji (8,1%), veća od 10%. U Crnoj Gori je inflacija 11,7%. U Hrvatskoj iznosi 10,8%, u Srbiji 10,4%. Situacija nije dobra ni na Kosovu gdje je inflacija 12,5%, dok je u Sjevernoj Makedoniji 11,9%.

Mnogo je razloga za to što je situacija najgora u BiH, a jedan od njih je zasigurno i nerad bh. vlasti. Državna vlast u BiH je jedina koja nije uradila ništa na ograničavanju cijena i olakšavanju situacije građanima. U Hrvatskoj i Srbiji reagovano je na način da se ograniče cijene nafte, a u Crnoj Gori su smanjili cijenu hljeba.

U BiH postoje inicijative za ukidanje akciza na gorivo, međutim to nije zaživjelo u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao ni ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice. Da su parlamentarci imali volju da usvoje ta dva zakona, sigurno je da bi trenutna situacija bila mnogo bolja.

Osim toga, BiH u velikoj mjeri ovisi o uvozu pa je to još jedan razlog najveće inflacije. Sve energente, koji su glavni faktor poskupljenja u svijetu, uvozimo potpuno, a za neke kao što je plin nemamo ni mogućnost skladištenja. Također je domaća proizvodnja hrane segment na kojem moraju poraditi entitetska ministarstva.

Poređenja radi, u eurozoni najveću stopu inflacije ima Estonija (22%), u svijetu je to Turska sa preko 70%, a što je razumljivo s obzirom na probleme koje su i ranije imali. U Rusiji je relativno dobra situacija uprkos sankcijama i ratu pa je kod njih inflacija 17,1%. Najniža inflacija u svijetu je u Kini koja bilježi porast životnih troškova za tek 2,1%.

Prognoze ekonomista za naredni period nisu dobre. Pitanje je koliko će potrajati invazija na Ukrajinu, a sve i da ne potraje, dalji rast cijena je neminovan bar do kraja ove godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime