Naslovnica Vijesti BiH U BiH opet divljaju cijene goriva: Ima li smisla “zamrzavanje” i može...

U BiH opet divljaju cijene goriva: Ima li smisla “zamrzavanje” i može li država zaustaviti rast?

0
U BiH opet divljaju cijene goriva: Ima li smisla
U BiH opet divljaju cijene goriva: Ima li smisla "zamrzavanje" i može li država zaustaviti rast?

Za osam dana februara ove godine Federalno ministarstvo trgovine primilo je 752 obavijesti o promjeni cijene goriva i marži za gorivo na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

S jučerašnjim danom, kako su nam kazali iz ovog ministarstva, cijene benzina na pumpama kreću se od 2,36 do 2,61 KM po litru, a litar dizela košta od 2,31 do 2,66 KM.

Cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj također su u proteklom periodu rasle, i to za 4 do 7 feninga, ali su i dalje niže od onih na pumpama u Federaciji BiH. Tako se cijena litra benzina u RS-u kreće od 2,38 do 2,49 KM, dok je cijena dizel goriva od 2,34 do 2,49 KM po litru.

Prosječne cijene goriva, i dizela i benzina, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u istom periodu prošle godine bile su oko 1,85 KM po litru, što je i za 80 feninga manje nego sada, dok je u istom periodu 2020. godine litar dizel goriva bio u prosjeku 2,31 KM, a benzina 2,26 KM.

“Rast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom berzanskih cijena sirove nafte na globalnom tržištu i rastom kursa dolara. Navedena dinamika cijena sirove nafte utiče i na berzanske kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu i slijedom toga i na formiranje rafinerijskih cijena. Imajući u vidu navedeno, evidentno je da je vanjski faktor uticao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na navedeno ne može uticati”, pojasnili su nam iz Ministarstva trgovine FBiH.

Cijene u regionu

Prema podacima novog Biltena o cijenama naftnih derivata crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija, cijene goriva, od zemalja regiona, u Bosni i Hercegovini su među najnižima.

Tako je, prema ovom biltenu, prosječna cijena litra dizel goriva u BiH 2,44 KM, a jeftinija je samo u Sjevernoj Makedoniji gdje se za litar ovog goriva plaća 2,24 KM. U Crnoj Gori ta cijena je 2,71 KM, u Albaniji 3,10 KM, Srbiji 2,99 KM, a u Hrvatskoj 2,97 KM. Najskuplji litar dizel goriva u Evropi plaćaju građani Švedske i to 3,98 KM.

Najviše novca za litar benzin goriva u Evropi daju građani Holandije i to 3,93 KM, a najmanje građani Bugarske 2,42 KM.

Prosječna cijena u BiH, prema Biltenu, je 2,44 KM, u Crnoj Gori je 2,93 KM, u Albaniji je njegova cijena 3,12 KM, a u Hrvatskoj 2,97 KM. Među najjeftinijima, uz BiH, je Srbija gdje litar benzina košta 2,85, te Sjeverna Makedonija sa 2,48 KM po litru benzina.

 

Prethodni članakSuze za kraj najtužnije teniske priče: Veliki Del Potro završio karijeru
Naredni članakKako se razbuditi bez ispijanja kafe: Ovo su provjerene i zdrave metode

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime