Naslovnica Koronavirus Istraživači na pragu velikog otkrića: STIŽE LIJEK PROTIV KORONE?

Istraživači na pragu velikog otkrića: STIŽE LIJEK PROTIV KORONE?

Australijski i američki istraživači razvili su eksperimentalnu antivirusnu terapiju za direktno liječenje COVID-19. Istraživanje je sproveo internacionalni tim sačinjen od stručnjaka iz Menzies zdravstvenog instituta u Kvinslendu, sa Univerziteta Griffith i iz Centra nade – centra za istraživanje i liječenje raka, dijabetesa i drugih bolesti opasnih po život.

Oni su koristili RNK tehnologiju za utišavanje gena nazvanu siRNA tako da direktno napadaju genom virusa, što sprječava replikaciju virusa. Lipidne nanočestice slale bi siRNA u pluća, odnosno kritično mjesto infekcije, piše australijski magazin Hospital health.

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu Molecular Therapy, sprovedeno je na miševima zaraženim koronavirusom, a ukazuje na to da bi nanočestice siRNA mogle da se razviju u terapiju za liječenje kovid pacijenata.

– Lečenje ovom tehnologijom smanjuje virusno opterećenje za 99, 9 odsto. Kod miševa se povećao broj preživjelih i onih koji su se izborili sa infekcijom. Čak, kod liječenih preživjelih miševa nije mogao da se nađe trag virusa u plućima – rekao je profesor Nigel MekMilan, jedan od naučnika koji su predvodili ispitivanje.

xPortal - Istraživači na pragu velikog otkrića: STIŽE LIJEK PROTIV KORONE?

Takođe, istraživači poručuju da je lijek dizajniran za borbu protiv koronavirusa SARS-CoV-2, ali i “bilo koju drugu njegovu varijantu” koja bi eventualno mogla da se pojavi.

– Dokazali smo i da su ove nanočestice stabilne na 4 °C tokom 12 mjeseci, a na sobnoj temperaturi duže od mjesec dana, što znači da bi ovaj lijek mogao da se koristi i u okruženjima sa malim resursima za liječenje zaraženih pacijenata – ističe MekMilan.

Ovaj stručnjak je djelovanje novog lijeka slikovito opisao kao “traži i uništi”.

– Uništava virusni genom, pa virusne čestice više ne mogu da se razvijaju. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa, pa ih uništavaju poput projektila s infracrvenim zračenjem koji reaguje na toplinu – pojasnio je MekMilan, prenosi zena.blic.rs.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime