Naslovnica Novo Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine prirodnog plina

Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine prirodnog plina

Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine prirodnog plina
Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine prirodnog plina

Premijer Italije Mario Draghi će u ponedjeljak posjetiti Alžir u sklopu napora da Italija smanji ovisnost o ruskom plinu. Prema izvorima bliskim premijeru, Alžir će se složiti da izvoz plina u Italiju poveća za 50%.

Alžir će pokušati da poveća izvor plina u Italiju za 9 do 10 milijardi metara kubnih na godišnjoj bazi do kraja 2022. godine. U 2021. godini Italija je iz Alžira uvezla 21 milijardi metara kubnih plina, što je Alžir učinilo drugim najvećim izvoznikom plina u Italiju. Najviše plina Italija je uvezla iz Rusije i to 29 milijardi metara kubnih.

Ovo povećanje će Alžir načiniti najvećim uvoznikom plina u Italiju. Alžirska državna kompanija koja se bavi eksploatacijom plina Sontrach, u aprilu je saopštila da ima svega nekoliko milijardi metara kubnih viška. Ipak, izjavili su da u periodu od četiri godine mogu uduplati proizvodnju.

U Alžiru, italijanski predsjednik će se susresti sa predsjednikom Alžira Abdelmadjid Tebboune. Ugovor koji će potpisati će se odnositi na investicije u obnovljivu energiju i plin.

Alžir plin u Evropu šalje kroz tri plinovoda, dva idu u Španiju, a jedan nazvan TransMed u Italiju. Dodatne probleme je izazvalo to što je Maroko zbog političkih nesuglasica sa Alžirom blokirao jedan od plinovoda koji vodi za Španiju.

Prošlog mjeseca italijanski naftni gigant Eni je skupa sa Sonatrachom objavio kako su pronašli veliko nalazište plina i nafte u alžirskoj pustinji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime