Naslovnica Novo Italija: Može li Meloni zasjeniti Salvinija?

Italija: Može li Meloni zasjeniti Salvinija?

Italija: Može li Meloni zasjeniti Salvinija?
Italija: Može li Meloni zasjeniti Salvinija?

Matteo Salvini (Sjeverna liga) je nekada bio lice italijanske krajnje desnice, ali popularnost Giorgie Meloni (Braća Italije) svela ga je na mlađeg, i potencijalno remetilačkog partnera u njihovoj izbornoj koaliciji.

Završne ankete javnog mnijenja prošle sedmice stavile su Melonijevu postfašističku stranku Fratelli d’Italia na više od 24% prije nedjeljnih izbora, otprilike dvostruko više od Salvinijeve antiimigracijske Sjeverne lige.Takav rezultat na dan izbora omogućio bi Meloni da zatraži mjesto premijerke i odluči o smjeru njihove koalicije, koja također uključuje umjereniju desničarsku Forzu Italiju bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Takav rezultat bi bio razočarenje za Salvinija, koji je došao na vlast nakon što je osvojio 17% glasova na općim izborima 2018. i osigurao nevjerojatnih 34% glasova za Europski parlament sljedeće godine.

Ključno pitanje bit će može li Salvini prihvatiti ovu drugorazrednu ulogu ili će stvarati probleme oko nekih pitanja, posebno o rata u Ukrajini gdje se ne slaže sa Meloni.

Ogromnu ulogu u rastu Meloniine stranke odigralo je to što nije bila dio velike koalicije koju je premijer Mario Draghi formirao u februaru 2021. godine. Na ovaj način njena stranka sada može privući veliki broj nezadovoljnih glasača.

Razlike između Meloni i Salvinija najočitije su na pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Dok je Meloni podržala sankcije EU, Salvini je poznat kao prijatelj Vladimira Putina i kritikovao je sankcije navodeći kao razlog porast cijena energije u EU.

Također, Meloni je odbacila Salvinijeve ideje o većoj pomoći za domaćinstva pogođena rastom cijena i pod cijenu rasta državnog duga. Meloni je najavila vođenje odgovorne fiskalne politike.

U konačnici veliku ulogu će odigrati Silvije Berlusconi čijoj stranci se prognozira da će osvojiti povjerenje oko 8% birača, piše France 24.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime