Naslovnica Novo Ko je ili šta izazvalo eksploziju na Krimskom mostu?

Ko je ili šta izazvalo eksploziju na Krimskom mostu?

Ko je ili šta izazvalo eksploziju na Krimskom mostu?

Postoji mnogo teorija o tome kako je došlo do eksplozije na Krimskom mostu, međutim nisu sve vjerodostojne.

Rusija je ubrzo nakon napada u subotu sugerisala da je do eksplozije došlo korištenjem kamiona bombi, ali nisu kazali ko je to orkestrirao. Kasnije, u nedjelju navečer, optužili su Ukrajinu za napad, odnosno “teroristički čin”, kako su kazali.

Snimci sigurnosnih kamera objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da se kamion, navodno iz ruskog grada Krasnodara, sat vremena vožnje od prijelaza – kretao zapadno preko mosta u trenutku eksplozije. Ruski zvaničnici imenovali su 25-godišnjeg Krasnodarca Samira Jusubova kao vlasnika kamiona i rekli da je vozač bio stariji rođak Makhir Yusubov. Ali pomno ispitivanje snimka izgleda pokazuje da taj kamion nije imao nikakve veze sa eksplozijom.

Brzina kojom se teorija o kamionskoj bombi počela širiti u ruskim krugovima bila je sumnjiva i negira činjenicu da je ovo vjerovatno bio ukrajinski čin sabotaže, a ne teroristički napad. Osim toga, na snimci se vidi da vatra od eksplozije izbija iza i sa strane kamiona, a ne iz ili od njega.

Bivši britanski vojni stručnjak za eksplozive kazao je za BBC kako mu ova eksplozija ne liči na nešto uzrokovano kamionskom bobmom, nego da je mnogo vjerovatnija opcija – improvizovana eksplozivna naprava koja je postavljena ispod mosta, vjerovatno isporučena pomoću neke vrste pomorskog drona.

Mnogi su primijetili i da se na jednom od videozapisa sa sigurnosnih kamera vidi val od čamca ili sličnog plovila pored jednog od nosača mosta, djelić sekunde prije nego što je došlo do eksplozije. Vjeruje se da je riječ o bespilotnom čamcu koji je dignut u zrak tik ispod mosta, a koji je već ranije primijećen 21. septembra kada je isplivao na obalu u blizini ruske pomorske baze u Sevastopolju na Krimu.

Ovo nije prvi put da kruže priče o ukrajinskom tajnom pomorskom oružju na daljinsko upravljanje, a bespilotni brod ili pomorski dron su dio nekih od tih priča.

U glavnom gradu Ukrajine se također govori da je napad izvršen ovakvim oružjem, ali nema zvanične potvrde.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime