Naslovnica Vijesti BiH Izetbegović: Pomalo sam ljut na Čovića, ali zub se ne vadi pod...

Izetbegović: Pomalo sam ljut na Čovića, ali zub se ne vadi pod upalom

Izetbegović: Pomalo sam ljut na Čovića, ali zub se ne vadi pod upalom
Izetbegović: Pomalo sam ljut na Čovića, ali zub se ne vadi pod upalom

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas izostanak dogovora o izmjeni Izbornog zakona u BiH. Pojasnio je kako je izgledao elektorski model glasanja koji je ponudila međunarodna zajednica, ali i odgovorio na optužbe da je on kriv za propast pregovora.

Izetbegović je, gostujući u programu Federalne televizije pojasnio da je model međunarodne zajednice bio deset elektorskih jedinica u 10 kantona, što je preslikani model iz SAD-a.“Svaki kanton na početku dobiva u odnosu na broj stanovnika određen procenat. Recimo, dva procenta dobiva BPK, KS dobiva 20, TK 21, PK četiri. Onda se na to svima doda još po 10 da bi se pomogli manji kantoni koji su, ustvari, hrvatski ili predominantno hrvatski. Pošto je to bilo HDZ-u malo, išli su dalje i ušlo se u zonu kad je bilo neprihvatljivo za nas jer se previše karikira vrijednost glasa. Ona postaje značajno veća u nekim kantonima u odnosu na druge”, objasnio je Izetbegović.

Također, nazvao je netačnom izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da je on kriv za propast pregovora.

“Nije tačno da je pet bilo za. Fahrudin Radončić (SBB) je vrlo korektno bio za svako rješenje koje će definisati HDZ i SDA zajedno. On je unaprijed ‘bjanko’ prihvatio tu stvar. Nermin Ogrešević (NES) je bio protiv. On je rekao da je taj asimetrični model, ako će se to tako s elektorima primijeniti u Republici Srpskoj, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH – bio je protiv. Bio je protiv i u vezi s time da se ne brišu prefiksi nego da se to na drugi način rješava. Prema tome, nije bio za. Elmedin Konaković (NiP) vjerovatno jeste bio za i mene je u jednom momentu čak iznenadio kad je presjekao nešto u vezi s vitalnim nacionalnim interesom”, naveo je Izetbegović.

Na kraju je istakao kako političari trebaju popravljati odnose naroda i prestati nervirati narod.

“Ja sam pomalo ljut na Čovića što je do skoro zadnjeg dana provocirao bošnjački korpus. Zašto je Čović odbio da Islamskoj zajednici da ugovore, zašto je s Dodikom igrao igre koje nerviraju neke ljude poslije Neuma u Banjaluci? Zašto je bio protiv Inzkovog zakona? Što je uradio stvari koje čine nervoznim čitav jedan korpus? Mislim da će to trebati prestati raditi i mislim da je to shvatio. moje poruke Hrvatima će biti umirujuće”, zaključio je Izetbegović dodavši da se “zub ne vadi pod upalom, prvo se antibioticima smiri upala pa se vadi zub”.

Podcrtao je da treba “smiriti ovu upalu koju imamo bez obzira ko je kriv”.

“Moraju se riješiti bošnjačko-hrvatski odnosi, a hrvatski korpus mora shvatiti da neće sa šestinom glasova diktirati životu u FBiH, ali da mogu štititi sebe”, podcrtao je lider SDA u gostovanju na FTV.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime