Naslovnica Novo Izjava Peskova o korištenju nuklearnog oružja ocijenjena kao “ruski izgovor da to...

Izjava Peskova o korištenju nuklearnog oružja ocijenjena kao “ruski izgovor da to upotrijebe”

Izjava Peskova o korištenju nuklearnog oružja ocijenjena kao
Izjava Peskova o korištenju nuklearnog oružja ocijenjena kao "ruski izgovor da to upotrijebe"

Nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer izjavio da će Rusija koristiti nuklearno oružje ukoliko bude ugroženo njeno postojanje, mnogi američki dužnosnici su prokomentarisali izjavu kao potencijalno opasnu.

Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja da isključi mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane John Kirby rekao je da su nuklearne primjedbe Moskve “opasne”, pogotovo kad se uzme u obzir da imaju najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

“To nije način na koji bi odgovorna nuklearna sila trebala djelovati”, rekao je novinarima Kirby dodavši da dužnosnici Pentagona “nisu vidjeli ništa što bi ih navelo da zaključe kako moraju promijeniti strategiju svog djelovanja”.

“To pratimo svaki dan najbolje što možemo”, dodao je.

Bivši američki ministar odbrane Leon Panetta također je kritizirao komentare Peskova.

“Ne vidim kako to možete vidjeti na drugi način osim kao opasno kada Rusija traži mogući izgovor za korištenje nuklearnog oružja niskog učinka”, rekao je Panetta za CNN.

“I iskreno temeljim na vrlo lažnoj premisi da je Rusija na neki način ugrožena. Mislim da to predstavlja stvarnu zabrinutost da Rusija barem razmatra tu mogućnost. Ne znam da li će se to dogoditi. I dalje mislim da se Putin mora brinuti o tome kako će SAD reagirati ako to učine i da se moramo brinuti za vlastiti opstanak”, rekao je Panetta.

Putin je stavio nuklearne snage svoje zemlje u posebno stanje pripravnosti još 27. februara, ali su zapadni dužnosnici odbrane nakon toga rekli da nisu vidjeli nikakve značajne znakove mobiliziranja ruskih strateških bombardera, projektila i podmornica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime