Naslovnica Vijesti BiH Jablanički vatrogasci tvrde: Ne pamtimo izazovnije požare

Jablanički vatrogasci tvrde: Ne pamtimo izazovnije požare

jablanički vatrogasci

Požari na lokalitetu iznad Donje Jablanice i dalje su aktivni.

No, za sada pod kontrolom. Ne ugrožavaju ljudske živote niti stambene jedinice. Nepristupačan teren onemogućava vatrogasce da djeluju. U pripravnosti su 24 sata.

Jablanički vatrogasci, zbog nepristupačnosti terena, ne mogu djelovati. No, često obilaze teren. Provjeravaju u kojem se smjeru kreće vatra.

A kada se vrate u Operativni centar Vatrogasne službe Općine Jablanica, vatrogasci provjeravaju vozila, ventile, pumpe, crijeva, provjeravaju da li je sve pod kontrolom i da li su spremni za naredni teren.

Jedan od vatrogasaca je 24-ogodišnji Haris Zukić. Tek drugu godinu radi u Vatrogasnoj jedinici Jablanica. Desetodnevna borba sa vatrom, kaže, bila je stresna. Prepričava samo jednu od uznemirujućih scena koju su doživjeli na terenu.

“Prije dva-tri dana, poslije kiše, izviđali smo teren, obilazili ta zadimljena mjesta, i prilikom gašenja na jednom zadimljenom mjestu, ja i kolege čuli smo, to je da izgubite orijentaciju, ne zna se tačno gdje je, ali čuli smo odranjanje velike stijene.

Voz je prolazio a nije se uopšte čuo od te stijene koliko je ona bila jaka i silovita”, ispričao  je Zukić. Njegov kolega, Arnel Čilić, nešto je stariji i iskusniji. No, kako kaže, ni on ne pamti izazovnije požare.

Moja smjena je bila taj dan kad je počelo da gori. Izašli smo ja i još dvojica kolega. Razvukli smo liniju odmah nekih 150 metara i uspjeli smo nekako vatru da opkolimo. Međutim, puhno je jak vjetar i otišlo je tako nekontrolisanom brzinom. Tu su bili dalekovodi, bila je struja, bilo je stvarno strašno. U jednom momentu je puklo nešto, nismo znali šta je. Poslije smo dobili dojavu da je dalekovod isključen za Mostar od vatre i od dim”, kazao je Čilić.

Dim se može vidjeti iznad Donje Jablanice. Na padini, na visini od oko 800 km. Požarišna linija duga je 10 km. Na terenu je često i Omer Nezirić iz jablaničke civilne zaštite. No, ako nije na terenu, korodinira svim aktivnostima vezanim za požare.

Vatrogasci su gore na ovom najudaljenijem dijelu, to su teško pristupačni dijelovi, tako da su i uslovi za gašenje veoma teški. Sinoć smo uspjeli staviti pod kontrolu požarište sjeverozapadno od Donje Jablanice”, istakao je Nezirić.

Pomoć države bila je minimalna. Helikopter Helikopterkog servisa iz Republike Srspke dijelovao je na ovom području tri dana. No, nedovoljno da se širenje vatre zaustavi. Vatrogascima i mještanima nada je kiša, najavljena za sutra. Kažu, nadamo se da će bar ona pomoći. (N1)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime