Naslovnica Vijesti BiH Jako nevrijeme prijeti dijelovima BiH kao i ostatku regiona

Jako nevrijeme prijeti dijelovima BiH kao i ostatku regiona

jako nevrijeme

Na online meteorološkom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na jako nevrijeme na području Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana, a koje bi trebalo početi već danas.

Kako je navedeno, temperature zraka će biti niže nakon toplotnog vala koji je pogodio ovaj dio Evrope. Izgledan je snažan vjetar, u nekim područjima čak i tornado, kao i grad.Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Izgledne su i obilnije padavine, dok bi veličina grada trebala biti do šest centimetara.

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije. Navedena područja su u riziku od, kako je naglašeno, snažnih vjetrova, velikog grada, obilne kiše, bujičnih poplava i tornada.

Jako nevrijeme predstavlja veći rizik i za sjever Bosne i Hercegovine, zapad Hrvatske, veći dio Srbije, zapad Slovenije, dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Njima prijete snažni vjetrovi, veliki grad, obilna kiša i tornado.

Podsjećamo, jako nevrijeme je jutros pogodilo Banju Luku – padala je obilna kiša te je puhao snažan vjetar. Sve je trajalo deset minuta, a zbog toga su polomljene grane na stablima i otežan je saobraćaj.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime