Naslovnica Ekonomija Japan poziva mlade da više konzumiraju alkohol

Japan poziva mlade da više konzumiraju alkohol

Japan poziva mlade da više konzumiraju alkohol
Japan poziva mlade da više konzumiraju alkohol

Japanska porezna agencija raspisala je konkurs za ideje koje bi podstakle mlade Japance da više konzumiraju alkohol kako bi popravili ekonomsko stanje u državi.

Prema nezavisnim istraživanjima, mladi Japanci konzumiraju puno manje alkohola od njihovih roditelja, što značajno pogađa ubiranje poreza od visokooperzovane robe kao što je sake – vino od riže.

U konkursu koji je raspisan, od Japanaca starih između 20 i 39 godina se traži da predlože kako bi među svojom generacijom povećali konzumaciju alkohola. Od onih koji odluče da učestvuju na konkursu traže se ideje za reklamiranje, brendiranje ali i originalnost koja bi podrazumjevala upotrebe AI tehnologija.

Kako su istakli iz organizacije kako je raspisala konkurs u ime poreznih vlasti, sve starija populacija i navike koje su uvedene tokom pandemije dovele su do značajnog smanjivanja konzumacije alkohola među mlađom populacijiom.

Tokom 1980-ih oko 5% japanskih poreznih prihoda dolazio je od prodaje alkohola, a danas to iznosi svega 1,7%. Svjetska banka prognozira da je čak 29 posto japanske populacije starije od 65 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime